szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigi legkisebb település számítógépes rendszere kapott be egy zsarolóvírust. Key Biscayne lakossága 3000 fő, egyelőre nem tudják, fizessenek-e a támadóknak.

A jelek szerint Florida nagyon könnyű célpontot jelent a kiberbűnözők számára, rövid időn belül ugyanis már a harmadik város vezetése jelentette, hogy zsarolóvírus támadta meg a rendszerüket. Korábban Riviera Beach tanácsa fizetett 170 millió forintnyi Bitcoint, hogy feloldják a gépek zárolását a támadók, majd hasonló hír érkezett Lake Cityből is, ott 142,4 milló forint volt a kár. És úgy tűnik, egyelőre nincs vége a dolgoknak.

Ezúttal Key Biscayne vezetése jelentette be, hogy zsarolóvírus támadta meg a város számítógépes rendszereit, amit csak 500 ezer dollárnyi, vagyis nagyjából 142 millió forintnyi Bitcoin kifizetése ellenében hajlandók feloldalni a támadók – írja az ArsTechnica. Mindhárom támadásban közös, hogy egy rosszindulatú e-mailből indult ki, amire valamelyik alkalmazott rákattintott.

Miután a rendszerbe bekerül a vírus, az elkezdi zárolni a számítógépet, majd erről egy üzenet jelenik meg a felhasználónak, akinek azt "tanácsolják", e-mailben vegye fel a kapcsolatot a hackerekkel. A feloldásért cserébe Bitcoinban fizetendő váltságdíjat kérnek.

Key Biscayne az eddigi legkisebb település, amit megtámadtak a hackerek, nagyjából 3000 lakosa van, vagyis negyedakkora, mint a korábban megtámadott Lake City. A város vezetői egyelőre nem döntöttek arról, hogy fizetnek-e a támadóknak, erről hamarosan dönthetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban