szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítások szerint 2050-re már évente mintegy 110 millió tonna e-hulladék keletkezhet, ennek jelentős részét a műanyag teheti ki. Uniós kampány indul azért, hogy a vásárlók előnyben részesítsék a környezettudatos készülékgyártókat.

A BBC írja, hogy az elektronikai eszközökből származó e-hulladék annyi műanyagot tartalmaz, hogy már problémát jelent: jelenleg az évente keletkező mintegy 50 millió tonna e-hulladék 20 százalékát teszik ki a műanyagok. A várakozások szerint egyébként 2050-re már 110 millió tonna lesz az évente termelődő e-hulladék mennyisége.

©

Ennek orvosolására az Európai Bizottság által elindított, és az ENSZ által is támogatott PolyCE nevű kampány a fogyasztókat és a gyártókat is igyekszik egy jobb megoldás felé terelni. Előbbieket azzal, hogy arra kérik őket, olyan cégtől vásároljanak, akik újrahasznosított műanyagot használnak, míg utóbbiakat a műanyag újrahasznosítására ösztönzik.

Ruediger Kuehr, a Japánban található ENSZ Egyetem fenntarthatósági programjának vezetője szerint a gyártók jelenleg olyan műanyagot használnak a termékeikben, amely se nem újrahasznosítható, se nem újrafelhasználható – emiatt a kiszolgált eszközökből maradó darabok hulladéklerakókban végzik. Ha az éves mennyiséget teherautókra raknánk, amiket egymás mögé kelenne állítani, akkor nagyjából 62 000 teherautóra lenne szükség, a sor pedig Rómától Frankfurtig.

©

Az e-hulladék növekedésének egyik motorja, hogy az emberek a mobilhálózaton keresztül kezdtek el kommunikálni és dolgozni – idézi fel a BBC. A világ népességének nagyjából fele ma már hozzáfér a mobiltelefonokhoz és az internethez, ami miatt óriási lett az érdeklődés a laptopok, mobilok és táblagépek iránt. Ráadásul az elmúlt egy évtizedben elindult egyfajta tendencia, ami azt mutatja, egyre rövidebb idő után váltunk készüléket.

Eközben az e-hulladék jelentős egészségügyi károkat is okozhat – erre Afrikában és Ázsiában már jól dokumentált esetek is vannak. A higanymérgezés például komoly veszélyforrás lehet azoknak, akik az e-hulladékba került eszközök szétbontásához forrasztópákát használnak.

A tervek szerint a PolyCE kampány 2021-ig fut majd. A szakemberek egyelőre nem a csodát várják, hanem azt, hogy elinduljon egyfajta párbeszéd, amit majd lassan, de biztosan tettek is követhetnek.

Ha kíváncsi, mi lesz az e-hulladék sorsa, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat