szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint az öregítős alkalmazások, mint a FaceApp nagy veszélyt jelentenek, ezért a hatóság arra biztat, senki ne használja azokat.

Egy néhány hónapja kiadott frissítés miatt ismét a letöltési listák élére ugrott a FaceApp nevű öregítős alkalmazás, amely egy szelfiből látványos idősköri fotót varázsol: olyan lesz rajta az ember, mintha 40-50 évet öregedett volna.

A felhasználók mellett a kiberbiztonsági szakértők is felfigyeltek az alkalmazásra, majd az FBI is érdeklődött utána. No, nem azért, mert ki akarták próbálni: attól tartottak, hogy a program által begyűjtött képek ismeretlen helyen landolnak.

A Szövetségi Nyomozó Iroda most figyelmeztetést adott ki a FaceApp miatt. Szerintük az app felhasználási feltételeivel sincs minden rendben, azok ugyanis tágan értelmezhetők, így az sem világos, hogy az alkalmazás csak a feltöltött vagy a készüléken lévő összes képet begyűjti-e.

A BBC idézi Chuck Schumer amerikai szenátor Twitter-bejegyzését. A politikus maga kezdeményezte a FaceApp elleni vizsgálatot, melynek eredménye most kimondta: az app szerintük nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és jobb, ha senki nem használja.

A jelentésben szó esik arról is, hogy a FaceAppot Oroszországban készítik, és mivel a felhasználó egész albumához hozzáfér, kémkedésre is alkalmas. A fejlesztő Wireless Lab azzal védekezett, hogy csakis azokat a képeket látják, amelyeket a felhasználók feltöltenek, de azokat nem tárolják el.

[Milyen tévéje van otthon? Figyelmeztetést adott ki az FBI]

Az amerikai képviselők legutóbb a TikTok kínai alkalmazás miatt sürgettek hatósági vizsgálatot, mert felmerült, hogy az app nem annyira biztonságos, mint sokan hiszik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!