szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Abbott Laboratories fejlesztése gyorsteszt üzemmódban öt perc alatt képes megállapítani, hogy valaki koronavírussal fertőzött-e. A cég napi 50 ezer darabot gyártana belőle, már ettől a héttől kezdve.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A korábbi vizsgálóeszközöknél is lényegesen gyorsabb koronavírus-tesztet készített az amerikai Abbott Laboratories. Az Engadget szerint gyorsteszt üzemmódban a gépnek mindössze öt percre van szüksége a fertőzés kimutatásához, de az ennél lassabb, alaposabb vizsgálat sem hosszabb 13 percnél. Az ellenőrzés molekuláris alapú, a készülék a koronavírus genomját igyekszik felkutatni.

©

Az Abbott már megkapta a teszt forgalomba állításához szükséges engedélyt az amerikai gyógyszerfelügyelettől (FDA), így megkezdődhet az eszköz tömeggyártása. Az amerikai cég közleménye szerint napi 50 ezer darabot tudnak készíteni a gépből, amely kis mérete miatt gyakorlatilag bárhol bevethető lesz. Az Abbott elsősorban az amerikai piacra koncentrál, hiszen a tengerentúlon is nagy gondokat okoz a járvány.

Az európai kontinensen is készülnek a koronavírus kimutatására alkalmas tesztgépek. A Bosch óriáscég olyan eszközt mutatott be, amely 2,5 óra alatt készül el az igen megbízható, 95 százalékos eredményével, a britek pedig 15 perces, otthon is elvégezhető teszttel jelentkeztek. Izraelben viszont ennél is meglepőbb módon, a hangokból derítenék ki, hogy a páciens elkapta-e a betegséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!