szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Koronavírus-gyorstesztet fejlesztett a Bosch technológiai vállalat és a diagnosztikai megoldásokkal foglalkozó Randox. Áprilisban kerülhet forgalomba.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány megállításának egyik fontos feltétele, hogy a fertőzötteket mielőbb elkülönítsék, amihez persze előbb tesztelni kell őket. Ebben segít a Bosch és Randox cégek közös fejlesztése, amellyel 2,5 óra alatt kimutatható, hogy a páciens elkapta-e a betegséget. A tesztek többségénél ennél lényegesen több időt vesz igénybe a minták ellenőrzése.

A készülékről író Bloomberg hírügynökség szerint az eszköz megbízhatósága 95 százalékos, vagyis elég pontos eredménnyel tud szolgálni. A klinikákon és akkreditált laboratóriumokban végzett tesztek megbízhatósága sem 100 százalékos. Ráadásul az új eljárás során nem szükséges a mintákat laborba szállítani, a tesztet egy erre a célra fejlesztett készülék értékeli ki, amely bárhol elhelyezhető. Így idő és szükségtelen érintkezések is megspórolhatók.

A készülék továbbfejlesztett változata annak az eszköznek, amit laboratóriumban a bakteriális és vírusos betegségek azonosítására használnak. Az új gyorsteszt elsőként Németországban kerül forgalomba, ha minden jól megy, már áprilisban.

Eközben a britek egy olyan, akár otthon is használható gyorstesztet ígérnek, amely 15 perc alatt mutatja ki a fertőzöttséget. Izraelben pedig azon dolgoznak, hogy mesterséges intelligencia bevonásával működő hangelemzéssel is kideríthető legyen, ki fertőzött.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!