szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra csalók próbálják megszerezni a gyanútlan felhasználók személyes adatait, ezúttal a NAV nevében ígérnek pénzt. Aki figyelmesen elolvassa a levelet, azonnal észreveheti, hogy kamu e-mailről van szó.

Úgy tűnik, az idén tavasszal sem hagyják ki a kiberbűnözők a lehetőséget, hogy megpróbálják megszerezni az áldozatok adatait. Az idei évben ráadásul már másodszorra próbálkoznak az átveréssel: először februárban, SMS formájában tettek erre egy kísérletet, ezúttal pedig egy e-mail segítségével igyekeznek átverni a gyanútlan felhasználókat. Épp úgy, ahogy ezt a tavalyi évben is tették.

Több olvasónk is jelezte, hogy furcsa levél landolt ma a postafiókjában. A csalók által megírt e-mail küldői azt szeretnék elhitetni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019-es pénzügyi év után járó adóvisszatérítés utalásához kéri be a címzett adatait. Az üzenet legalább kétféle formátumban terjed, a profibb átverés így néz ki.

Úgy tűnik, a gazdasági nehézségek már a hackereket is elérték, februárban ugyanis még 109 712 forintot ígértek, most már kétezerrel kevesebbet.

Ahogy a korábbiak, természetesen a mostani levél is kamu. Ezt egy kicsit alaposabb olvasás után azonnal ki lehet szúrni, ugyanis

  • az e-mailt tegezve, "hellózva" kezdték el,
  • a mondatokat kuszán fogalmazták meg,
  • több helyen hiányzik az ékezet.

A hackerek ugyanakkor gondot fordítanak rá, hogy legalább az elküldött link úgy nézzen ki, mintha tényleg a NAV oldalára irányítanák át a felhasználót. Valójában nem ez történik, a NAV honlapja helyett a támadók által létrehozott holnapon találhatjuk magunkat, az ott megadott adataink mind az ő kezükbe jutnak.

Sajnos nincs kizárva, hogy az idei évben sokan bedőljenek a kamu felhívásnak, a koronavírus-járvány miatt ugyanis egyre többen veszítik el az állásukat, és nekik minden forint jól jön most a kasszába.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord