szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Változtatott a tartalomra vonatkozó szabályokon a TikTok, hogy megmutassa: alaptalanok az amerikai kormány által hangoztatott vádak.

Miközben valamivel több, mint egy hónap múlva eldől, mi lesz a TikTok sorsa az Egyesült Államokban – betiltják-e az alkalmazást, vagy felvásárolja őket a Microsoft és az állam –, az appot tulajdonló kínai ByteDance nevű cég továbbra is azon dolgozik, hogy elnyerje a felhasználók, és persze az állam bizalmát. Ennek okán új felhasználási feltételeket vezet be, amelyek célja, hogy gátat szabjon a téves információk terjedésének.

Az új szabályozás egyértelműbbé teszi, hogy mi számít manipulált tartalomnak, és mi nem az. Emellett az amerikai elnökválasztás előtt kiterjesztik a tényellenőrző csoportokkal – PolitiFact és Lead Stories – való együttműködésüket, illetve kitiltják a platformról a deepfake videókat. Hogy előbbi szervezetek mennyire tudnak majd megfelelő munkát végezni, azt igen nehéz megmondani, tekintve, hogy a platformon nagyon sokan véleménynek álcázzák a hamis információk terjesztését. A TikTok mostantól azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók jelentsék a moderátoroknak, ha a választással kapcsolatos téves információval találkoznak.

["Rablás fényes nappal" – Kína ellenakciókat helyezett kilátásba, ha Amerika "ellopja" a TikTokot]

A legnagyobb újdonságot azonban egyértelműen az jelenti, hogy több szakértővel is közös munkába kezdtek a kamu információk kiszűrése érdekében. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának a külföldről érkező befolyásolással foglalkozó munkacsoportjával (CFITF) is felvette a kapcsolatot a TikTok annak érdekében, hogy gátat szabjanak egy esetleges külföldi befolyásolásnak. Mindez igen okos húzásnak tekinthető, hiszen az appot épp azért akarják kitiltani az Egyesült Államokból, mert az amerikai kormány szerint Kína ezen keresztül szerez adatokat az állampolgárokról.

©

A CFITF lényegében arra szólítja fel a különböző közösségi oldalakat, hogy a platformok nyújtsanak betekintést az esetleges dezinformációs kísérletekbe, a választással foglalkozó szakembereket pedig összekötik a szolgáltatásokkal és a bűnüldöző szervekkel.

[Elindította az Instagram a lemásolt TikTokot, itt a Reels]

Hogy ezek a lépések mennyire lesznek hatékonyak, most még nem tudni. Az viszont szinte biztos, hogy ezen törekvések nem fogják "meglágyítani" az amerikai döntéshozók szívét, és valószínűleg nem fogják meggondolni magukat a TikTok kitiltásával/felvásárlásával kapcsolatban. Pedig a ByteDance nemrég azt is bejelentette, hogy megengedi, hogy belenézzenek a legfontosabb algoritmusába.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vidéki turizmus rekordokat döntött, a fővárosinak erre az évre leáldozott

A vidéki turizmus rekordokat döntött, a fővárosinak erre az évre leáldozott

Kapásból börtön járhat majd nagy mennyiségű szemét illegális lerakásáért

Kapásból börtön járhat majd nagy mennyiségű szemét illegális lerakásáért

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket