szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök mégsem bánja, ha a Microsoft felvásárolja a kínai videomegosztó amerikai részlegét. Pláne, ha nekik is jut valami az üzletből.

Nem bánja, sőt, jóvá is hagyja, hogy a Microsoft amerikai szoftvergyártó óriásvállalat felvásárolja a TikTok kínai videómegosztót – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak a Fehér Házban. Ugyanakkor hozzátette, ha szeptember 15-ig nem jön létre megállapodás a vásárlásról, akkor a TikTokot betiltja az Egyesült Államok területén.

Trump azt is mondta, hogy a Bytedance nevű kínai cég birtokában lévő TikToknak "biztonságos" amerikai vállalat birtokába kell kerülnie, az üzleti megállapodásnak pedig

jövedelmezőnek kell lennie az amerikai pénzügyminisztérium számára is.

Az amerikai kormányzat szerint a kínai videómegosztó nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára, mert amerikaiak millióinak adataihoz jut hozzá. Az amerikai haderőnél már be is tiltották az alkalmazását.

Trump a múlt pénteken betiltással fenyegette meg a TikTokot, sőt, még azt is kilátásba helyezte, hogy nem hagyja jóvá a kínai vállalat amerikai felvásárlását. Ezt a  felvetését azonban több republikánus és demokrata párti politikus is, köztük például Lindsey Graham republikánus szenátor és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője is bírálta, és szorgalmazta, hogy a cég egy amerikai vállalat kezébe kerüljön. "Amerikai cégnek kell megvásárolnia a TikTokot, így mindenki továbbra is használhatja és az adatok is biztonságban lesznek" – írta Schumer a Twitteren hétfőn. Ha viszont a TikTok továbbra is kínai kézben marad, akkor szerinte "meg kell felelnie a Kínai Kommunista Párt törvényeinek, amelyek elrendelhetik az adatszolgáltatást a (kínai) kormány számára". Schumer ezzel lényegében ugyanazt az álláspontot fejtette ki, mint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Pompeo vasárnap ugyanis a Fox televíziónak adott interjújában arról beszélt: "amerikaiakra vonatkozó adatok biztonságáról van szó", és az adatok a Kínai Kommunista Párthoz kerülhetnek.

Vasárnap Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója megerősítette, hogy a cég tárgyalásokat folytat a TikTok anyavállalatával a vásárlásról. Donald Trump hétfőn az újságíróknak megerősítette, hogy "nagyszerű beszélgetést" folytatott az ügyről Nadellával.

A TikTok miatt korábban az Anonymous hackercsoport is közleményt adott ki, amelyben több mint veszélyesnek nevezték a kínai appot. A szolgáltatás vezérigazgatója, Kevin Mayer szerint nem ők az ellenség, és csak azért támadják őket, mert sikeresek.

Ha érdeklik az ügy fejleményei, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Az egészségügyet fel kell készíteni akár 400 ezer fertőzöttre is

Orbán: Az egészségügyet fel kell készíteni akár 400 ezer fertőzöttre is

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitoktatás van

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitoktatás van