szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tony Abbott március 21-én utazott Sydney-ből Tokióba, az úthoz kapott beszállókártyáját pedig lefotózta és kitette az Instagramra. Azóta kiderült: nem kellett volna.

A kiberbiztonsági szakértők nagyon sokszor felhívták már arra a figyelmet, hogy lehetőség szerint csak olyan dolgokat osszunk meg a közösségi oldalon magunkról, ami nem tartalmaz személyes adatokat. Vagyis: jelszót, igazolványszámot, PIN-kódot és hasonló információkat még csak véletlenül se tegyünk közzé. Hogy miért, az viszonylag egyértelmű, most azonban azt is látni, mi történne, ha ezt tennénk.

A BBC beszámolója szerint Tony Abbott, Ausztrália korábbi miniszterelnöke az Instagramon osztott meg egy fényképet még március 21-én a Sydney-ből Tokióba tartó járathoz kapott beszállókártyájáról, aminek meg is lett az eredménye: egy hacker rövid időn belül megszerezte a telefonszámát és az útleveléhez tartozó legfontosabb adatokat.

©

Az elkövető szerencséjére egy etikus hacker, Alex Hope volt, akinek elmondása szerint nagyjából 45 percébe került, hogy a fent említett, igen érzékeny adatok a birtokába kerüljenek. Ezek után hónapokon át próbálta felvenni a kapcsolatot Abbottal, hogy figyelmeztesse őt a dologra – sikertelenül.

A Quantas légitársaság – amellyel a politikus utazott – nemrég azt közölte, frissítették a kiberbiztonsági protokolljukat, hogy nagyobb védelmet kapjanak az utasadatok.

Hope szerint Abbott fotójára egy barátja hívta fel a figyelmét, az adatokhoz pedig azért tudott ilyen könnyen hozzájutni, mert a beszállókártyáról készített fotón látszódtak a foglalási adatok.

©

Ezek után már elég volt csak bejelentkezni a légitársaság oldalán, majd a HTML-kódból kibányászni a legfontosabb adatokat. Hope szerint ha ezt ő meg tudta csinálni, akkor valószínűleg más is, aki látta az Instagram-posztot.

A hacker jelezte a problémát az ausztrál kiberbiztonsági hatóságnak, akik megköszönték ezt, Abbottal azonban nem sikerült felvennie a kapcsolatot – a megszerzett telefonszámon pedig nem akarta felhívni. Végül az asszisztensén keresztül mégis sikerült, de addigra már tudtak az adatszivárgásról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását

A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot