szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb szimptómái – mint a láz és a szaglás elvesztése – mellett több olyan tünetet is azonosítottak már, amely ugyan ritkábban fordul elő, de főleg a társproblémákkal együtt jelentkezve intő jel lehet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy koronavírusból kigyógyult amerikaiak körében végzett felmérés szolgáltatta azokat az adatokat, melyek alapján hét tünetet írtak fel a kutatók azok közé, amik szerint koronavírus-fertőzésre lehet gyanakodni. Az indianai egyetem orvosi karán dolgozó Natalie Lambert vezetésével végzett kutatás közel 1600 fő megkérdezésével zajlott.

Az adatgyűjtést a csoport Facebook-oldalán közzétett kérdőívvel végezték. Az érintetteket ebben arra kérték, írják föl, milyen tüneteket tapasztaltak a betegséggel való, hosszabb küzdelem során. A listában hét, eddig nem ismert jelenség szerepel:

  1. herpesz,
  2. repedezett, száraz ajkak,
  3. fülzúgás (tinnitus),
  4. afta, illetve nyelvfájdalom,
  5. véletlenszerű szagok, melyeket valójában nem érezni,
  6. a látómezőben lebegő foltok,
  7. ájulás, kollapszus (syncope). Ez utóbbit 31 ember érzékelte a megkérdezettek közül.

A problémák nem minden koronavírus-fertőzöttnél jelentkeznek, sőt ritkák. Ezért sem szerepelnek az amerikai járványügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) hivatalos listájában, ahol a leggyakoribb tüneteket említik; ilyen a láz, a végtagfájdalom, valamint a szaglás és ízlelés képességének elvesztése.

[Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?]

Az is fontos, hogy a fenti tünetek jelentkezése esetén nem kell azonnal koronavírus-fertőzöttségre gyanakodni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait