Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

Az Apple kedden este végre bemutatta annak a processzornak az első generációs változatát, amivel rövidesen leváltják majd az Intel által készített chipeket.

Az Apple még júniusban jelentette, hogy Apple Silicon néven saját processzort készít a Mac számítógépekhez. A chipet a fejlesztők már akkor megkaphatták, azóta azonban legfeljebb csak találgatásokat lehetett arról hallani, hogy pontosan milyen lesz a cupertinói cég egysége, amivel leváltják az Intel processzorait. Az Apple azonban kedden este végre megadta a választ.

A cég első, ARM-alapú chipje az M1 nevet kapta a keresztségben, és az is kiderült, hogy 5 nanométeres gyártási technológiával készül. Az egység egy system-on-a-chip (SoC) processzor lett, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi különböző komponensek, amelyek az Intel processzora mellett helyet kaptak az alaplapon, most egyetlen lapkában tömörülnek.

©

Az M1 lelkét a 8 processzormag jelenti, amit négy nagy teljesítményű, valamint négy energiatakarékos – ám az Apple szerint még így is komoly erővel bíró – magból raktak össze. A grafikus feladatokat a lapkán található GPU látja el, amely szintén 8 maggal rendelkezik. Emellett tartozik még hozzá egy 16 magos Neural Engine is, ami másodpercenként 11 billió művelet elvégzésére képes.

A lapkát elsőként egy 13 colos MacBook Air, egy Mac mini, valamint egy 13 colos MacBook Pro kapta meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit

Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit

Itt az első Volvo, amit már csak online fognak árulni

Itt az első Volvo, amit már csak online fognak árulni