Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mobilon és asztali környezetben, szoftverben és hardverben, fejlesztőknek és felhasználóknak – minden téren mindenki számára került valami újdonság az asztalra hétfőn, az Apple idei WWDC fejlesztői konferenciájának nyitóelőadásán.

Elkélt volna egy a Bundesliga után a Premier Leauge-ben is alkalmazott mesterséges közönségzaj. Az Apple rendezvényeit rendszerint heves érzelmek, jellemzően tetszésnyilvánítás kíséri a közönség részéről, de ez elmaradt idén, amikor az Apple történetében először csak virtuális eseményként tartotta meg éves fejlesztői konferenciáját. (Az Egyesült Államokban továbbra is jelentékeny koronavírus-járvány miatt.) Ráadásul egy előre rögzített, összevágott show formájában.

Így aztán olyan volt az adás, mint egy 108 percesre nyúlt Apple-tévéreklámszpot.

Tim Cook
©

Ami nem változott, az a nyitány. A WWDC 2020 nyitóelőadásán elsőként ezúttal is Tim Cook lépett a kamerák elé. A vezérigazgató az aktuális eseményekre hívta fel a figyelmet először: az egyenjogúságért folytatott küzdelem és a koronavírus-járvány elleni harc odafigyelést igényel a társadalom részéről. Illetve az Apple részéről is, a cég százmillió dolláros nagyságrendben segíti a két harcot.

Újdonságok iPhone-ra, iPadre

Ezután a szoftverfejlesztésért felelős Apple-alelnök, Craig Federighi lépett a virtuális színpadra, aki nem gyengébb felütéssel nyitott, minthogy bár az iOS mobil operációs rendszer kiállta az idők próbáját, most alapvető változásokat ejtettek benne. Jelentős mértékben megváltozik a home screen. Akinek sok alkalmazás van az iPhone-ján, az örülni fog neki, hogy a kezdőképernyő oldalai szabadabban rendezhetők, ki- és bekapcsolgathatók, a rajtuk lévő alkalmazások rendezgetését, mappákba csoportosítását pedig az operációs rendszer intelligenciájára is bízhatjuk.

Az iOS 14 nyitóképernyője, widgetekkel
©

A másik nagy újítás fogadtatása viszont már biztosan vegyes lesz: az Apple platformjára is megérkeztek ugyanis a vállalat által hosszú éveken át butaságnak tartott, androidos környezetből már ismerős widgetek. A különféle alkalmazások által különféle méretekben szolgáltatott modulok a képernyők bárhová húzhatók, így dinamikusan frissülő ablakocskák színesíthetik az ikonok nem túl izgalmas látványát.

Izgalmas hír, hogy 2020-ra elérkeztünk oda, hogy iPhone-on és iPaden egy-egy beérkező hívás ne vágjon sutba mindent, amit éppen addig csináltunk a készüléken, az értesítés ne foglalja el a teljes képernyőt, csupán az annak tetején megjelenő csík tudassa: valaki keres minket.

©

Okosabb lesz az Apple hangalapú asszisztense, a Siri. Legfontosabb újdonsága a rendszerszinten beépített fordító, amely offline fordít írt és beszélt szöveget is tizenegy nyelv között. (A listán első körben nem szerepel a magyar.) A fordító természetesen a Safari böngészőbe is beépül majd, az Apple minden platformján, így komplett weboldalak is fordíthatók vele.

A vállalat ígérete szerint nemcsak könnyebb lesz érdekes helyeket felfedezni az Apple Térkép alkalmazásban, hanem a szoftver fejlesztése során arra is nagy hangsúlyt helyeztek, hogy a korábbiaknál környezetbarátabb módon tervezze az útvonalat a kinézett helyszínekre. Ennek részeként végre elérhető lesz benne – először néhány nagyvárosban – a régóta vágyott kerékpáros navigációs lehetőség. Új opciót kapnak az elektromos autókkal közlekedők is, akik útvonalát – az aktuális töltöttségi szintet és az időjárási viszonyokat is figyelembe véve – úgy alakítja majd a rendszer, hogy rendszeresen elhaladjanak elektromos töltőállomások mellett. Szintén közlekedéssel kapcsolatos újdonság, hogy az iPhone-ok digitális slusszkulcsként, indítókártyaként is használhatók lesznek, de természetesen csak kompatibilis modellekkel.

©

Ennél jóval többeket érint az App Clips nevű újítás. Lényege, hogy például a beérkező üzenetek, illetve a fizikai világban elhelyezett, Apple-féle QR-kódok által az iPhone-ok megpróbálják majd gyorsan felismerni, hogy az adott tartalom megtekintéséhez, kezeléséhez, vagy éppen az adott kávézóban vagy e-roller-kölcsönzőben milyen alkalmazás lenne hasznos a felhasználó számára. Az appajánlat a képernyő aljáról ugrik majd fel.

©

Ráncfelvarráson esik át az iOS nagytestvére, a táblagépekre szánt iPadOS is, amelyben megújul a beépített naptár, a zenelejátszó és a fotókezelő is. Jobb, de főleg szebb lesz az iOS-be és iPadOS-be is beépített üzenetküldő, a Messages.

Valamicskét okosodik az otthoni okoseszközöket (világítás satöbbi) kezelő HomeKit és természetesen fejlődik az AppleTV tvOS nevű rendszere is.

©

Fülbevaló

Az Apple AirPods tulajdonosai örülhetnek annak, hogy a fülhallgatót ezután kevesebbszer kell manuálisan csatlakoztatniuk eszközeikhez. Bár ez eddig sem volt túl bonyolult (két-három kattintást vagy érintést igényelt), a rendszer ezután a különböző Apple-készülékeink nyomkodásából ki fogja tudni következtetni, éppen hol van szükségünk a fülesre, és átkapcsolja arra a készülékre – hangzott el az ígéret hétfő este.

Az AirPods Pro modellt használók számára igazibb térhangzást ígér az Apple.

Ütött az óra

Az Apple Watch okosabb fitneszfunkciókat kap – olyannyira, hogy a mozgáskövető alkalmazás neve Fitnessre változik – melyek közül sokakat érinthet, hogy az okosóra watchOS 7 rendszerében már a tánc is egy mozgásforma lesz, így a táncmozdulatokat is képes lesz lekövetni.

©

A mozgás mellett a pihenéshez is jönnek újdonságok, az Apple Watch végre az alvást is monitorozza majd. Ehhez kapcsolódóan új funkciók jönnek a watchOS mellett az iOS-be is. Szemléletbéli érdekesség, hogy az Apple nemcsak alvás közben ígér figyelmet a felhasználóknak, hanem már előtte is. Az ébresztő funkció mintájára jön egy “altató” is. Nemcsak ébresztési időpontot állíthatunk majd be az órán, illetve a telefonon, hanem alvásit is. Előtte a rendszer megfelelő időben elkezdi szűrni a beérkező értesítéseket, nyugtató tevékenységeket, alkalmazásokat ajánl (például relaxációs zene hallgatása, meditáció satöbbi).

©

A watchOS 7 beépített kézmosás-felismerő funkciót is tartalmaz majd: ha az óra érzékeli, hogy használója éppen kezet most, akkor hangban és apró rezgésekkel is segíti, hogy a folyamat a megfelelő ideig történjen.

Kevésbé hasznos, de érdekes az új óraszámlap érkezése, illetve az, hogy a watchface-eket könnyebben megoszthatják majd egymással a felhasználók.

©

Borítják az asztalt

A macOS Big Sur névre hallgató új asztali operációsrendszer-verzió az utóbbi évek legnagyobb variálását hozza el. Azért az nem fog előfordulni, hogy a frissítés után az ember úgy érzi, talán rossz gép elé ült le, de a bemutató alapján tényleg úgy tűnik, hogy az Apple minden ikonhoz, ablakhoz hozzányúlt egy picit, hogy 2020-asítsa a rendszert.

©
©

Szebb lesz a Finder, a vezérlőközpont, praktikusabbak és légiesebb megjelenésűek az értesítések. Részletezhetnénk még a változtatásokat, de igazából "csak" arról van szó, hogy az Apple közelebb hozza asztali operációs rendszerének elemeit a mobilos platformján olyan jól működő megoldásokhoz és megjelenéshez. (Igen, még widgetek is lesznek a számítógépeken is.)

Az összeolvadás nem idén, nem is jövőre fog megtörténni, de határozottan látszik a trend: az Apple egy, közös jövő felé tereli iOS, iPadOS és macOS platformjait.

A Safari böngésző is szebb egy picit, de ennél fontosabb, hogy az Apple szerint most már 50 százalékkal gyorsabban tölti be a weboldalakat, mint a Google Chrome. Azt a vállalatnál is érezték, hogy a Chrome-ot előnyben részesítőknek nem is elsősorban a Safari sebességével van bajuk, hanem például azzal, hogy csak nagyon kevés bővítmény érhető el hozzá. Hétfő este kiderült: az Apple lehetővé teszi a kiegészítők fejlesztői számára, hogy más böngészőkre megírt bővítményeiket könnyen átalakíthassák Safari-kompatibilisre. A maces App Store-ban pedig külön részleget biztosít majd az Apple a Safari-bővítményekre.

©

Apple Silicon – saját processzor jön a Mac számítógépekhez

A Mac számítógépek szoftveres újításainak a sorolása után jött el az ideje az utóbbi hetekben intenzíven pletykált, ARM-alapú saját chip bemutatásának. Johny Srouji hardveres vezető sok érvet felhozott a saját megoldás mellett: így saját kézbe vehetik a teljesítmény növelését, a gép hardveres és szoftveres elemeinek fogyasztásának csökkentését.

©

Az Apple a kezdetektől ebben a legjobb, és most még tovább lép benne asztali környezetben is: ha már a chipeket is saját maga fejleszti, még jobban össze tudja hangolni hardver és szoftver működését, ez pedig a remények szerint stabilabb, jobb felhasználói élményt eredményez.

Az Apple A12Z chippel kapcsolatos legfontosabb információkat, illetve egy már azt tartalmazó Mac minit már a következő napokban megkaphatnak a fejlesztők.

Az első saját processzorral szerelt gép pedig még idén kapható lesz.

A fejlesztők egyébként nemcsak információkat, hanem a WWDC nyitóelőadásán sorolt újításokat tartalmazó operációs rendszerek béta verzióját is megkapják. Ezek publikus bétában júliusban lesznek elérhetők, mondta Tim Cook. A szoftverek kész verziói ősszel érkeznek.

Ha érdeklik az Apple újdonságai, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!