szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy korábbi döntés értelmében a TikTok november 12-től nem használható az Egyesült Államokban. A szolgáltatást birtokló kínai ByteDance most a bíróságon próbálja meg elérni, hogy kitolják a határidőt.

Vészesen közeleg az az időpont, amikor betilthatják a TikTokot az Egyesült Államokban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium szeptember közepén kiadott közleménye szerint a tiltás november 12-től vonatkozik majd a szolgáltatásra.

Donald Trump amerikai elnök még a hatályba lépés előtt visszavonhatja a rendelet TikTokra vonatkozó részét, ha az azt tulajdonló kínai vállalat, a ByteDance idejében megállapodásra jut az amerikai Oracle-lel egy olyan cég felállításáról, amely a szolgáltatás amerikai tevékenységét irányítaná a washingtoni aggályok orvoslásával. Csakhogy ez mindezidáig nem történt meg, a ByteDance pedig érthető módon szeretné tudni, hogy csütörtöki határidő letelte után mire számíthat.

A Trump-kormányzat szerint a TikTok – csakúgy, mint a szintén kínai WeChat üzenetküldő szolgáltatás – révén a Kínai Kommunista Párt amerikai állampolgárok bizalmas adataihoz férhet hozzá, és ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára. A kínai törvények szerint ugyanis a vállalatnak – kérésre – kötelezően ki kell szolgáltatnia az adatokat a kínai hatóságoknak.

WSJ: Megvan a nagy TikTok-licit eredménye

Az amerikai kormányzat által is megbízhatónak ítélt, USA-béli felhőbe költözhet a kínai TikTok szolgáltatás, vagy legalábbis egy része. A Microsoft ajánlatát elutasították, a technológiát lapértesülés szerint az Oracle biztosítja majd.

A TikTok korábban azt kérte a minisztériumtól, hogy 30 nappal hosszabbítsák meg a korábban kitűzött határidőt, ám a cég szerint nem kaptak választ. Ezért most az amerikai fellebbviteli bírósághoz fordultak, hogy vizsgálja felül a korábban kiadott rendeletet.

Ennek oka minden bizonnyal az, hogy idő közben lezajlott az amerikai elnökválasztás is, amelyen Trump demokrata párti kihívója, Joe Biden győzött.

A The Verge szerint ugyanakkor nem világos, hogy pontosan mi történik, ha lejár a határidő. Elviekben az, hogy a szolgáltatást valóban betilthatják az Egyesült Államokban, vagyis a szolgáltatás elérhetetlenné válik, illetve az appot nem lehet letölteni. Mindez valószínűleg bekavarna a korábbi megállapodásba is, amely szerint az Oracle veszi át az amerikai piac működtetését. A TikTok szóvivője szerint a szeptemberi döntés után részletes megoldási javaslatot tettek arra, hogy eloszlassák a nemzetbiztonsági kételyeket az appal kapcsolatban, de erre egyelőre semmilyen választ nem kaptak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

„Mindannyiunk számára Mari a példa” – emlékműsorral tiszteleg a Nemzeti Színház Törőcsik Mari előtt

Jövő hét végére nagy forgalmat várnak a teraszokon a vendéglátósok

Jövő hét végére nagy forgalmat várnak a teraszokon a vendéglátósok