szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken megjelent az amerikai kereskedelmi minisztérium rendelete, amellyel vasárnaptól lehetetlenné teszi a WeChat üzenetküldő szolgáltatás letöltését az Egyesült Államokban. A TikTok videomegosztó novemberig kapott haladékot.

Donald Trump amerikai elnök biztonsági kockázatokra hivatkozva találta ki a két, kínai fejlesztésű alkalmazás betiltását az Egyesült Államokban. A pénteken kiadott kereskedelmi minisztériumi közlemény szerint a WeChat esetében szeptember 20-ától él a tiltás, a TikTokra november 12-től vonatkozik.

Az elnök még a hatályba lépés előtt visszavonhatja a rendel TikTokra vonatkozó részét, ha az azt tulajdonló kínai cég, a Bytedance időben megállapodásra jut az amerikai Oracle-lel egy olyan cég felállításáról, amely a TikTok amerikai tevékenységét irányítaná a washingtoni aggályok orvoslásával.

A helyzet bonyolult. Az amerikai kormányzat redetileg azt próbálta a Bytedance egy amerikai cégnek adja át (adja el) a TikTok amerikai üzemeltetésének jogait. A világszerte népszerű videós szolgáltatás amerikai érdekeltségéért a Microsofta Twittera Walmart üzletlánc, illetve egy viszonylag ismeretlen konkurens, a Triller is bejelentkezett – ám végül a Bytedance a vételi ajánlatokat elutasítva csupán valamiféle, nyilvánosan nem részletezett partnerséget ajánlott fel az Oracle-nek. Amikor erről a The Wall Street Journal írt, már akkor sejteni lehetett, hogy ez nem biztos, hogy elégséges lesz az amerikai kormánynak.

South China Morning Post jól értesült forrásokra hivatkozva néhány napja arról írt, hogy a Bytedance semmilyen formában nem lesz hajlandó átadni az amerikaiaknak a videók ajánlásához készített algoritmust – azaz a szolgáltatás egyik kritikus részét tartaná meg magának.

A Reuters által most említett, részben most vasárnap hatályba lépő szabályozást ismerő illetékesek szerint

a rendelet nem tiltja meg, hogy az Apple és a Google – amerikai vállalatként – az Egyesült Államokon kívül továbbra is elérhetővé tegye a TikTokot és a WeChatet a felhasználóknak. A programokat csak az amerikai appáruházakból kell eltüntetniük.

A tiltás szintén nem akadályozza meg, hogy amerikai vállalatok külföldön a WeChaten keresztül bonyolítsanak tranzakciókat, amely az üzenetküldés mellett a legfontosabb fizetési mód is Kínában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

60 éves korában meghalt Diego Maradona

60 éves korában meghalt Diego Maradona