szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IBM és a Pfizer közösen készítette el azt az algoritmust, ami akár 7 évvel is előre jelezheti az Alzheimer-kór kialakulását.

Az előrejelzések szerint 2050-re akár meg is háromszorozódhat az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Mivel az átlagéletkor növekedésével egyre több lesz az idős ember, ez egyáltalán nem elképzelhetetlen forgatókönyv, így mindez a tudomány számára is forró terület.

Az elmúlt években már született néhány igen ígéretes eredmény: van már olyan gyógyszer, ami minden eddiginél hatékonyabbnak tűnik a tünetek kezelésében, de a magyar kutatók találmányáról sem szabad megfeledkeznünk. Nemrég egy újabb, igen fontos eredményt sikerült elérni, ezúttal a diagnosztizálással kapcsolatban.

Az IBM és a Pfizer szakemberei egy olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely beszédtesztek segítségével jósolja meg, hogy egy egészséges embernél kialakulhat-e a betegség. A két cég szerint az algoritmus hatékonysága nagyjából 70 százalékos, így egy érintett akár a betegség kialakulása előtt 7 évvel is megtudhatja, hogy Alzheimer-kóros lesz-e.

Tart az Alzheimer-kórtól? Akkor ne féljen a testmozgástól

A nagyobb oxigénfelvétellel járó, testet átmozgató edzés jó hatással van az agyra. Amerikai kutatók a magyarázatot is megtalálták.

A CNet felhívja rá a figyelmet, hogy mivel a betegség tüneteit könnyű félreértelmezni, ezért fontos felismerni az első jeleket. Már csak azért is, mert minél hamarabb észlelhető a probléma, annál többet lehet megtenni a kezeléssel – gyógymód ugyanis egyelőre nem létezik.

Az IBM és a Pfizer egy hosszú évtizedekre visszanyúló kutatást hívtak segítségül, hogy kiképezzék a mesterséges intelligenciát. A Framingham Heart Study kutatóintézet több mint 5000 ember és családjaik egészségügyi adatit követték nyomon, egészen 1948-ig visszamenőleg. Ezek az információk segítik a szakembereket abban, hogy meghatározzák bizonyos betegségek kockázati tényezőit.

Ezek közül az Alzheimer-kór esetében az egyik legfontosabb tényező a beszéd. A kutatók ezért a betegek beszédmintáit elemezte, segítségül pedig azok leiratát is megkapta, hogy az apró, észrevétlen nyelvi változásokat is ki tudja szúrni. A tesztben arra kérték az alanyokat, mondják el, mit látnak egy adott képen.

©

Az algoritmus tréningezése során kiderült, hogy a rendszer már hét évvel a betegség kialakulása előtt 20-30 százalék pontossággal jelezte, kinél jelentkezik majd az Alzheimer-kór. Ahogy haladunk előre az években, annál pontosabb lehet a jóslat.

Ajay Royyuru, az IBM egészségügyi kutatásokért felelős részlegének alelnöke szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegséget nem a szóhasználat miatt lehet kimutatni, hanem azért, mert a nyelvhasználat során olyan változások következnek be, amit elsőre talán észre sem vennénk.

Mindez lehetőséget teremthet arra, hogy ne akkor kezdjék el egy-egy ember kezelését, amikor már viszonylag súlyos az állapota.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Müller: Húsvétig minden regisztráltat be akarunk oltani

Müller: Húsvétig minden regisztráltat be akarunk oltani