szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kaliforniai Spencer Lisenby egy rekordot döntött meg azzal, hogy távirányítós repülőjével kihasznált egy különleges természeti jelenséget.

A német Niels Herbrich még 2018-ban állította fel azt a Guinness-rekordot, amit a távirányítású repülőjével ért el. A szerkezet akkor 749 km/h-s sebességgel hasította az eget. A kaliforniai Spencer Lisenby most ezt a rekordot döntötte meg, méghozzá egy igen különleges módon.

Bár Lisenby szintén távirányítású repülőgép-modellt használt, a német kollégájához képest igen jelentős különbség, hogy az övén semmilyen hajtómű nem volt. Az eszköz gyorsítását a légáramlatokra bízta, és a jelek szerint jól döntött: a férfi 881,9 km/h-s sebességi csúcsot állított fel – írja a Gizmodo.

Lisenby az úgynevezett Dynamic Soaring nevű repülési módszert alkalmazta, amit magyarul dinamikus vitorlázásnak hívunk. Itt arról van szó, hogy a repülő eszköz – legyen az vitorlázó repülőgép vagy épp egy távirányítós változat – a szelek közti sebességkülönbséget használja fel a gyorsításhoz. Ezt a módszert alkalmazza repülés közben az albatrosz is.

A fent leírt módon nemcsak folyamatos repülésre képes a modell, hanem arra is, hogy rendkívül nagy sebességre gyorsítson fel. Ebben az esetben ez rekordot ért.

Ugyanakkor hasonló rekordot valószínűleg kevesen fognak elérni. Már csak azért is, mert a Lisenby által használt szerkezetet egyedileg tervezték meg úgy, hogy bírja a strapát, és a lehető legjobban be tudja fogni a szelet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen