szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Majdnem 11 millió ember küldte el a nevét a NASA-nak, hogy egy chipre kiírva juttassa el azt a Perseverance fedélzetén a Marsra.

A NASA még 2019 májusában hirdette meg a Send Your Name nevű kampányát. A felhívás lényege az volt, hogy bárki, aki szeretné, hogy a Mars-járó "elvigye" őt a vörös bolygóra, küldje el a nevét a NASA-nak, cserébe pedig kap az illető egy beszállókártyát, ami bizonyítja, hogy tényleg a Marson járt az illető.

A NASA Jet Propulsion laboratóriuma egy elektronsugár segítségével aztán egy kis chipre írta ki a neveket, majd integrálva azt a Perserverance fedélzeti egységébe útnak indította azt a Mars felé. Mivel a landolás sikeres volt – erre egy történelmi videofelvétel a perdöntő bizonyíték –, a nevekkel teli chip is megérkezett a bolygó felszínére.

A NASA nemrég közzétette, hogy összesen hány név került fel a listára. Ezek szerint

összesen 10 932 295-en gondolták úgy, hogy szeretnének legalább ilyen formában átruccanni a Marsra.

A szervezet nemcsak össszesítve közölte az adatot, hanem országokra lebontva is. A lista elején rögtön egy érdekesség: nem az Egyesült Államokból, hanem Törökországból küldték el a legtöbben a nevüket, egész pontosan 2 528 844-en. A második helyezett India lett (1 778 277 fő), és csak a dobogó harmadik fokára került fel az Egyesült Államok a maga 1 733 579 nevével. Innentől kezdve a listában egy nagy szakadék következik, mert a negyedik helyezett Kína csak 292 071 névvel képviselteti magát.

Magyarországról összesen 20 871-en döntöttek úgy, hogy felkerülnének a Perseverance fedélzetére. Közvetlenül előttünk Tajvan áll (22 167), mögöttünk pedig Svédország (19 734). A teljes listát itt lehet átbogarászni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását