szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Perseverance több mint 30 GB adatot és mintegy 23 ezer felvételt küldött haza a marsi landolásról. Ezeket mutatta be a NASA hétfő este.

Óriási sikert könyvelhetett el a NASA, miután február 18-án sikeresen landolt a Mars felszínén a Perseverance nevű marsjáró. A szerkezet leszállása már önmagában is igen komoly teljesítmény lett volna, ám mindezt tovább fokozza, hogy a manővert önvezető módban végezte el a robot.

A leszállást éppen ezért a NASA csak 7 pernyi rettegésként emlegetette, hiszen a földi irányítás csupán pittyegésekből szerezhetett tudomást arról, hogy sikerült-e a művelet. A szakemberek akkor a nagy távolság miatt beavatkozni nem tudtak a folyamatba, arról viszont gondoskodtak, hogy később megnézhessük, mi is történt pontosan. Az erről szóló videót hétfőn este tette közzé a szervezet.

A marsjáró leszállóegységén jó néhány kamerát helyeztek el a szakemberek.

©

A leszállás után a Perseverance több mint 30 GB adatot küldött el a Földre, ami mintegy 23 ezer felvételt jelent. A landolásról készült összefoglaló videón jól látni, mi minden történt a művelet során.

Ahogy a kutatók megjegyezték: hatalmas dolog, hogy videót láthattunk az eseményről. Jó néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis, amikor az első kép megérkezett a Földre a Marsról, azt még a mérnököknek kellett milliméterről milliméterre, egy előre megadott kódolás segítségével kiszínezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Vidnyánszky felrúgott egy széket a POSZT-on, most utánaröpült az egész fesztivál

Vezess.hu: Az autószervizek nyitva maradhatnak

Vezess.hu: Az autószervizek nyitva maradhatnak

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán