szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erdős László magyar matematikus Markus Arndt német kvantumfizikussal megosztva kapta az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) egyik legnagyobb elismerését, a matematika és a természettudományok területén elért eredményekért járó Erwin Schrödinger-díjat. Az elismerést, amelyhez 15 ezer eurós pénzjutalom is tartozik, több tudományos elismeréssel együtt csütörtökön adják át virtuálisan.

Erdős László kutatási területe a matematikai fizika és a valószínűségszámítás. 2017-ben Horng-Tzer Yauval együtt megkapta az Amerikai Matematikai Társulat (AMS) Leonard Eisenbud-díját a matematika és a fizika területén a Wigner-féle véletlen mátrixok sajátérték-statisztikái univerzalitási tulajdonságainak igazolása terén elért, áttörést hozó eredményeiért. Az 1950-es évekből származó elmélet bizonyításával megteremtette a nagyon eltérő természettudományi és technikai kérdések feldolgozásának matematikai alapjait.

Erdős László
©

A kvantumstatisztikus fizika számos egyenletének (mint a lineáris és nem-lineáris Schrödinger-egyenlet, a Hartree-, a Gross–Pitaevsky-egyenlet) igazolásában és tulajdonságaik megértésében ért el kiemelkedő eredményeket.

Erdős László 1990-ben szerzett matematikusdiplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd PhD-fokozatot a Princeton Egyetemen. 2013 óta dolgozik az Osztrák Tudományos és Technológiai Intézetben (IST) Klosterneuburgban, az Erdős Group vezetője.

2015-ben az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagja, valamint az Academia Europaea tagja lett. 2016 májusában a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották.

Markus Arndt kísérleti úton tárta fel a kvantum-nanofizika területén, hogyan lehet nagyon intenzív mérési módszerré fejleszteni az anyaghullámok interferometriáját. 2004 óta a Bécsi Egyetem kvantum-nanofizika professzora.

A filozófia és történelem területét elismerő Wilhelm Hartel-díjat Deborah Klimburg-Salter történész, az élettudományok területén dolgozó fiatal kutatókat díjazó Elisabeth Lutz-díjat Karoline Kollmann biológus kapta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!