szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elnöki házaspár mintha túlságosan nagy lenne, a körülöttük lévők pedig túl kicsik. Csak optikai illúzióról van szó.

Alaposan feladta a leckét az internet népének Joe Biden és felesége, Jill Biden: az amerikai elnök és a first lady egy új fotóval jelentkezett, melyen rajtuk kívül a korábbi elnök, Jimmy Carter és neje, Rosalynn Carter láthatók, de igen furcsa felállásban:

Mint látható, a mostani elnöki házaspár túlságosan nagynak tűnik a képen, míg Carterék kicsinek. Az egész jelenet olyan, mintha egy babaházban játszódna, ilyenről azonban nincs szó: a jelenség optikai illúzió eredménye.

A BBC képszerkesztője, Phil Coomes szerint a fotót egy nagylátószögű objektívvel készítették, amely torzítást eredményezett: a kép széléhez közel lévők nagyobbak lettek, azok viszont, akik közepén helyezkednek el, “összementek”.

Coomes szerint az is hozzátesz a jelenethez, hogy Joe Biden a korábbi first lady előtt térdel, így ő még kisebbnek látszódik.

A következő cikkben mutatunk egy hasonlóan remek optikai csalódást: a tudósok szerint attól függ, hogy mit lát ezen a képen, hogy hány éves.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!