szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiverte a biztosítékot a hirdetőknél, no meg persze a Facebooknál is az Apple nemrég bevezetett Alkalmazáskövetés átláthatósága funkciója. A legnagyobb közösségi oldal tulajdonosa még fizetni is hajlandó azért, hogy bizonyítsa, az Apple valójában csak magának kedvez ezzel.

Az iOS 14.5-tel vezette be az Apple az Alkalmazáskövetés átláthatósága funkciót, amellyel a felhasználók privát szféráját próbálja védeni. A felhasználók ugyanis e funkció kapcsán eldönthetik, mely alkalmazásoknak adnak engedélyt arra, hogy kövessék a tevékenységüket. Az Apple egy kis videóban viccesen mutatta meg, miét volt szükség e funkció bevezetésére.

Mindez azonban sem a hirdetőknek, sem az elsősorban hirdetésekből élő Facebooknak sem tetszik, ez utóbbi erősen is tiltakozott. Miután az Apple-t ez – mondjuk úgy – cseppet sem hatotta meg, a legnagyobb közösségi oldal újabb lépésre szánta el magát.

©

Megrendelt egy tanulmányt az SSRN nevű vállalattól az Apple irányelvfrissítéseinek elemzésére. Az SSRN szerint a szóban forgó update, amit a magánélet védelmeként álcáznak, valójában versenyellenes. Az Apple megtiltja a nem Apple alkalmazásoknak, hogy a felhasználó kifejezett hozzájárulása nélkül felhasználják a releváns, személyre szabott reklámozáshoz szükséges információkat. A felhasználók pedig csak azután választhatnak, hogy „félelmetes és megtévesztő” figyelmeztetést kaptak a nyomon követésről, amit az Apple saját alkalmazásainak és szolgáltatásainak nem kell megjeleníteniük.

Ezzel önmagában még nem is lenne baj, azonban van egy rövid lábjegyzet a tanulmány első oldalán, amelyben hálásan megköszönik a Facebooknak, hogy támogatta ezt az elemzést, igaz, azt is hozzáteszik, hogy a tanulmány csakis saját véleményt tükröz.

Egyébként nem csoda, hogy megijedt a Facebook. Az iMore áprilisban végzett felmérése szerint az iOS-felhasználóknak mindössze a két százaléka engedné az alkalmazásoknak, hogy figyelemmel kísérjék őket, ami arra utal, hogy túlnyomó többségük immár az eddigieknél sokkal jobban védi a magánéletét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!