szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vicces, emellett mégis megszívlelendő videóban magyarázza meg az Apple, miért is vezette be a hirdetők rémálmát, az Alkalmazáskövetés átláthatósága funkcióval.

Az iOS 14.5-tel vezette be az Apple az Alkalmazáskövetés átláthatósága funkciót, amellyel az iPhone-t használók privát szféráját próbálta védeni. Megadható ugyanis, hogy mely alkalmazások követhetik a felhasználó tevékenységét, illetve hogy hol jár és milyen tartalmakat oszt meg, mi több, mindenfajta követés teljesen letiltható.

A hirdetőknek ez persze vörös posztó, nem véletlen, hogy a Facebook azonnal és erősen tiltakozott ez ellen. Az Apple azonban szilárdan tartja magát, állítva, számukra a felhasználóik magánéletének a védelme a legfontosabb.

Annak érdekében, hogy ezt a felhasználók is átérezzék, készített egy első pillantásra vicces videót, amelynek azonban az üzenete meglehetősen komoly: az alkalmazások nyomon követhetnek minden aktivitás az okostelefonunkon, viszont az iPhone lehetővé teszi, hogy megakadályozza ezeket ebben.

Valahol persze a Facebook érvelése is érthető: szerintük a követés engedélyezése lehetővé teszi a vállalat számára, hogy ingyenes maradjon az alkalmazás, ami – kimondatlanul is – azt sugallja, hogy ha a felhasználók élni fognak az Apple által kínált lehetőséggel, előbb-utóbb fizetőssé válnak az említett alkalmazások.

Mindenesetre a döntés a felhasználó kezében van: nagyon fontos, melyik gombra nyom a kérdésnél, amely minden iPhone-on fölugrik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!