szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kanadai Calgary-i Egyetem kutatói szerint azoknál, akik rendszeresen szednek D-vitamint, kisebb a demencia kialakulásának kockázata.

Egy új kutatási eredmény szerint a D-vitamin szedése jelentésen csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét az idősebb nőknél – számolt be róla a Fortune a Calgary-i Egyetem tudósai által elvégzett vizsgálat eredményéről, amely az Alzheimer's & Dementia című tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatók szerint azoknál az idősebb felnőtteknél, akik rendszeresen D-vitamint szedtek, 10 éves távlatban 40 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen készítményt. Mindez igen fontos eredmény, tekintve, hogy a becslések szerint 2050-re világszerte több mint 150 millióan élnek majd demens betegként. Emiatt is lényeges, hogy megértsük, milyen életmódbeli tényezők csökkenthetik, vagy épp növelhetik a betegség kialakulásának esélyét.

Healthline

A kutatók összesen 12 ezer, átlagosan 71 éves embert vontak be a vizsgálatba. Azt találták, hogy azon emberek 75 százaléka, akiknél 10 éves távlatban kialakult a demencia, nem szedtek D-vitamint. Azon nők, akik ezt megtették, nagyjából 50 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának esélye azokhoz képest, akik nem fogyasztottak ilyen táplálékkiegészítőt. A férfiaknál ugyanez az arány 26 százalék volt.

A kutatók azt is megnézték, hogy miként változik a helyzet a kognitív szempontból egészséges, vagy enyhe kognitív problémával küzdők esetében. Azt találták, hogy míg előbbi csoportnál 56, utóbbinál is 33 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának esélye akkor, ha D-vitamint szedett az ember.

Izraeli kutatás: A magas D-vitamin-szint segít a Covid-fertőzötteknek

Újra kell értékelni a napozás hasznát és kockázatát brit kutatók szerint, miután a korábbi számítások nem voltak pontosak, ráadásul mára több szempontból is elveszítették aktualitásukat.

A kutatók szerint egyébként a D-vitamin segíthet megszabadítani az agyat a béta-amiloid nevű fehérjétől, amely az Alzheimer-kór kialakulásában játszik komoly szerepet.

A nemzetközi ajánlás szerint jelenleg az 1–70 év kor közötti embereknek napi 600 NE (nemzetközi egység), 70 éves kor felett pedig 800 NE-t kell fogyasztani. A Semmelweis Egyetem szerint a téli hónapokban napi 2000 egység D3-vitamin fogyasztása javasolt, ami elegendő a normál tartomány fenntartásához. Mivel a D-vitamin túlzott bevitele vesekárosodáshoz vezethet, azt tanácsolják a szakemberek, hogy mindenki konzultáljon az orvosával, mielőtt elkezdi szedni.

A D-vitamin fogyasztása kapcsán az elmúlt években számos vizsgálatot végeztek a tudósok. Kiderült például, hogy a szedésével csökkenthető lehet az öngyilkosságok száma, de a hiányát összefüggésbe hozták például a csontritkulással is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!