szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kalóriabevitel csökkentésének egyik legegyszerűbb módjához elég az órát figyelni – mutat rá egy friss vizsgálati eredmény.

Egy új tanulmányban az időkorlátozott étkezést (TRE) vetették össze a normál étkezési mintázattal (UEP). Mint kiderült: a legnagyobb különbség a kalóriabevitel csökkenésében van. A Johns Hopkins Egyetem (JHU) szakemberei által vezetett kutatócsoport 41 felnőtt embert vont be a vizsgálatokba. Ők elhízástól szenvedtek, vagy cukorbetegek voltak.

Az alanyokat ezután TRE/UEP-csoportokra bontották, és mindenkihez illesztettek egy izokalorikus – kalóriaillesztett – étrendet.

Az eredmények alapján valamennyi csoportnál jelentős fogyás volt megfigyelhető. A TRE-csoport átlagosan 2,3, míg az UEP-csoport 2,6 kg-ot adott le – előbbiek délután 1 óra előtt vitték be a legtöbb kalóriát, míg utóbbiak az este folyamán.

7,6 kilót fogytak két hónap alatt: nem semmi hatását fedezték fel az időablakos evésnek

Az egyre nagyobb problémát jelentő elhízás megoldásának kulcsa lehet az a felfedezés, mely az időszakos böjt hatásait tárta fel az agy és a bélrendszer kapcsolatában.

Maga az időkorlátozott étkezés – a normállal szemben – nem járult hozzá a fogyáshoz, és a vércukorszintre sem volt hatással. Ez arra enged következtetni, hogy a korábbi vizsgálatokban a kalóriabevitel csökkenésére lehetett bármilyen hatása a TRE-nek – összegeznek a kutatók az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált tanulmányukban.

A Science Alert megjegyzi: a TRE-csoport egy tízórás intervallumban ehetett (reggel 8 és délután 6 között), míg az UEP-et követők reggel 8 és éjfél között étkezhettek.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy ha a táplálékfelvétel az egyes csoportok között össze van hangolva, és a kalória is állandó szinten van tartva, az időkorlátozott étkezés önmagában nem fokozza a fogyást – közvetlenül. Abban azonban segíthetnek, hogy az emberek csökkenteni tudják a napi kalóriabevitelüket.

Egyre kevesebb energiát használunk alvás közben, így aztán egyre inkább hízunk

Kevesebb energiát használunk fel pihenés közben, mint pár évtizeddel ezelőtt – derítette ki egy skót kutatás. Ez azért rossz, mert a jelenség hozzájárulhat az elhízáshoz, amely már globális közegészségügyi és gazdasági probléma.

Ez ugyanis sokkal könnyebb módszer lehet, mint a kalóriák számolgatása: elég csak azt figyelni, hogy mikor lehet enni, és mikor nem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!