szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A dél-koreai kutatók által létrehozott műhús ugyan emberi fogyasztásra nem alkalmas, a hús ízét egy ízvegyület segítségével alkották újra.

A dél-koreai Jonszei Egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között újabb műhúst hoztak létre – adta hírül a CNN. Az átlátszó, rózsaszínű korongnak a kutatók szerint épp olyan íze és illata van, mint az állati eredetű húsnak. Az új felfedezést bemutató tanulmány kedden jelent meg a Nature Communications nevű szakfolyóiratban.

A laboratóriumi körülmények között létrehozott húst – más néven „sejtalapú hús” – az állati eredetű hús alternatívájaként hozták létre, amely az embereknek ugyanúgy biztosítja a szükséges tápanyagot és ugyanazt az ízélményt adja, mint az állati eredetű hús, de sokkal kisebb az előállításával járó karbonlábnyom. A dél-koreai rózsaszín műhúst állati sejtek tenyésztésével hozták létre, amiket 3D-állványokon növesztenek.

A kutatók ezzel a módszerrel már húsgolyókat és 3D-nyomtatott steaket is készítettek. Korábbi kutatásaikban egyikében rizshez hasonló húst alkottak, egy másikban pedig sikerült újraalkotniuk a valódi hús érzetét, de hiányzott az ízélmény. Ezt sikerült a legfrissebb kutatásukban elérniük. Újraalkották a Maillard-reakciónak nevezett hatást is, amely hő hatására keletkezik egy aminosav és a cukor között, így adva „sült” ízt például a hamburgernek. Ezt a laboratóriumi hús esetében úgy érik el, hogy a zselatin alapú hidrogélbe egy olyan ízvegyületet juttatnak, ami képes kapcsolódni a gél többi részéhez. Az ízvegyület akkor aktiválódik, amikor már legalább öt percig sütik a műhúst 150 Celsius-fokon.

A dél-koreai műhús egyelőre nem alkalmas emberi fogyasztásra, ezért a kutatók egy olyan „elektromos orral” szagolták meg, amely az emberi szaglást utánozza, így jutottak arra a következtetésre, hogy sikerült a hús ízét és illatát reprodukálniuk.

Kész a növényi oldalas, év elején már boltokba is kerül

Végre eljött az idő, amikor nemcsak kutyák ehetnek csontot, hanem emberek is. Egy vegán húsgyár – a műbélszín és műhátszín után – most kezdte árulni a növényi alapú oldalast, amelyben nem pusztán a látvány, illetve a szó szoros értelmében vett kézzelfoghatóság kedvéért vannak a megszokott csontok, hanem mert el is ropogtathatók.

Az ENSZ adatai szerint az állattenyésztéssel mintegy 6,2 millárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe, ami az emberek okozta szén-dioxid-kibocsátás mintegy 12 százalékát teszi ki, így az egyik legnagyobb terhet jelenti a környezet számára.

Az Egyesült Államokban 2023-ban két cégnek engedélyezték, hogy a laboratóriumi húsból készült csirkés ételeiket kereskedelmi forgalomba hozzák, miközben a magyar kormány – az olaszok hasonló lépése után – épp be akarja tiltani a műhúst.

(Kiemelt képünk illusztráció, a dél-koreai Jonszei Egyetem egyik korábbi kutatásának eredménye.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!