szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Érdekes eredményre jutottak amerikai kutatók, miközben az emberek ételfelismerési eltéréseit vizsgálták. Kiderítették, hogy az ételek közötti válogatásban igen nagy szerepe van a színeknek.

Már egy jó ideje foglalkoznak a Vanderbilt Egyetem Pszichológiai Tanszékének kutatói a vizuális képességek és az ételfelismerés kapcsolatával. Izgalmas kérdésről van szó, ugyanis – akárcsak az autók, a madarak vagy az arcok esetében – az ételeknél is tetten érhető, hogy nem egyformán jók az egyének azok megkülönböztetésében, azonosításában. Az autóknál és a madaraknál persze magyarázható az eltérés azzal, hogy vannak, akik jobban beleásták magukat a témába, az arcok esetében azonban már egészen más a helyzet, mivel gyakorlatilag minden látó embernek van tapasztalata az arcokkal.

Az ételeknél pedig még ennél is cifrább a helyzet. Az említett pszichológusok rájöttek arra, hogy az ételfelismerési tesztek során (amelyeknél ugyanazon étel képeit kellett összehasonlítani hasonlókkal, vagy meg kellett találni az eltérő ételeket) mutatott különbségek összefüggésben lehetnek az új ételekhez való hozzáállással. Nem kevesen vannak ugyanis, akik úgynevezett neofóbiában, azaz minden új dologtól, ebben az esetben minden új, addig ismeretlen ételtől való rendellenes félelemben szenvednek. Ez – érhetően – rosszabb minőségű étrendhez, táplálkozási hiányosságokhoz vezethet. Nem meglepő módon, az ilyen emberek teljesítettek a legrosszabbul az ételfelismerési tesztekben.

Pexels/Chan Walrus

Időközben több új kutatási eredmény jelent meg arról, hogy az agy hogyan reagál az ételekre és a színekre, és nem volt köztük teljes az egyetértés. Többek között ez sarkallta a Vanderbilt Egyetem kutatóit arra, hogy tovább vizsgálódjanak, ezúttal az ételek szürkeárnyalatos képeivel. Az eredmény megjósolható volt: színek nélkül sokkal több hibát követtek el a kísérleti alanyok az ételek felismerése, megkülönböztetése során. Viszont volt egy érdekes megfigyelés is: a színes ételképektől eltérően, az élelmiszer-neofóbia már nem volt összefüggésben az ételek felismerésével.

A kutatókat ezután egy újabb kérdés kezdte izgatni: vajon a színtévesztő emberek (valójában férfiak, akiket jóval gyakrabban sújt ez az eltérés) kevésbé neofóbiások, mint a színeket jól látók? Az online toborzott alanyoknak egy nagyon hosszú kérdőívet kellett kitölteniük, amellyel többek között azt vizsgálták, mennyire taszítja őket egy-egy új étel. Összességében kiderült, hogy színtévesztők kevésbé neofóbiások, mint a színeket jól látó emberek, azaz – vonták le a következtetést a szakemberek – ha a világot korlátozott színben látjuk, az enyhíti az érzelmeken alapuló ellenállást az új ételekkel szemben.

Mérgező anyag lehet a fekete színű konyhai eszközökben és a gyerekjátékokban – nem is kevés

Amerikai kutatók szerint az elektronikai eszközök újrahasznosítása során olyan égésgátló anyagok is bekerülnek az új eszközöben, amik rendkívül károsak az egészségre.

E kutatási eredmények cseppet sem öncélúak. A színek ételekre adott érzelmi reakciókban betöltött szerepének tisztázása ugyanis sokat segíthet az élelmiszer-neofóbia szélsőséges eseteinek kezelésében – vélik az amerikai kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!