A tudósokat is meglepte: 50-szer több a mikroműanyag az üveges italokban, mint a műanyag palackosokban

Francia kutatók vizsgálata szerint sokkal több a veszélyes mikroműanyag az üvegpalackokban lévő italokban, mint a műanyagban tároltaknál – az eredmények a szakembereket is meglepték.

  • HVG HVG
A tudósokat is meglepte: 50-szer több a mikroműanyag az üveges italokban, mint a műanyag palackosokban

Az talán keveseket lep meg, hogy a műanyag palackok hemzsegnek a veszélyes, már a szervezet minden részébe eljutó mikroműanyagoktól, ám francia kutatók most olyan felfedezést tettek, ami igazán váratlan.

A francia élelmiszerbiztonsági ügynökség, az ANSES kutatói úgy találták, magasabb a mikroműanyag-szennyezettség az üvegekben árusított üdítőitalokban, sörökben és limonádékban, mint a műanyag palackban lévőkben.

Ez ellentmond annak a régi feltételezésnek, hogy az üveg a „tisztább” opció. A Journal of Food Composition and Analysis tudományos folyóiratban publikált kutatásban a Franciaországban értékesített italokat vették górcső alá. Mint kiderült: az üvegpalackokban literenként átlagosan körülbelül 100 mikroműanyag-részecske volt, ami 5–50-szer több, mint a műanyagpalackokban vagy fémdobozokban tárolt italok esetében.

Iseline Chaib doktorandusz-hallgató, a kutatás vezetője az AFP hírügynökség összegzése szerint elmondta: „ezzel ellentétes eredményt vártunk”.

Már a giliszták is tele vannak mikroműanyaggal, és ez óriási bajt jelez

Az eddigi legátfogóbb vizsgálatot végezték el két egyetem kutatói, amelyből kiderül, hogy mennyire mélyen szőttet át a talajt a mikroműanyag-szennyezés.

A kupak a kulcs

A kutatók azt feltételezték, hogy a mikroműanyag-szennyezés elsődleges forrása a műanyagcsomagolás. A további kutatások azonban kimutatták, hogy az üvegpalackokban lévő részecskék egyezést mutatnak a kupakon lévő festék alakjával, összetételével, színével és polimer-összetételével. Tehát ugyanabból a műanyagból vannak.

Az ANSES szakemberei szerint valószínűleg a tárolás során kerül az italba a műanyag, méghozzá a súrlódások által kiváltott mikroszkopikus karcolások miatt. Bár ezeket szabad szemmel nem látni, mégis elegendőek lehetnek ahhoz, hogy mikroműanyagok jussanak a palackban tárolt italba.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a sörökben volt a legmagasabb mikroműanyag-szennyezettség, átlagosan literenként 60 részecske. Ezt követte a limonádé (40 részecske) és a hagyományos üdítőitalok (30 részecske).

Ellephetik az agyát a mikroműanyagok, ha ilyen ételeket fogyaszt

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekből kerülhet rengeteg mikroműanyag az emberi szervezetbe, így az agyba is – mutat rá egy friss kutatás.

Érdekesség, de a sima vizek – függetlenül attól, hogy szénsavasak vagy mentesek – jóval alacsonyabb értéket mutattak, 4–5 részecske volt az üvegpalackokban. Ezzel szemben a műanyag változatoknál átlagosan 1,6. A bor esetében is nagyon alacsony volt a szennyezettség, akkor is, ha festett kupakja van.

A tudomány még nem állapított meg határértéket az ilyen mikroműanyagok biztonságos szintjére, noha egyre komolyabb az aggodalom velük kapcsolatban. Ez indokolt is, elvégre a szervezetben lévő mikroműanyag-mennyiségből már egy műanyag kanalat is ki lehetne rakni.

Noha sok még a további vizsgálatot igénylő részlet, a francia kutatók egy bíztató megállapítást is tettek, emeli ki az Interesting Engineering: a kupakok levegőben fújása, majd vízzel öblítése 60 százalékkal csökkentette a mikroműanyag-szintet. Ez persze már csak az első bontás után alkalmazható, tehát nem megoldás mindenre – de valamivel javít a dolgon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.