szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekből kerülhet rengeteg mikroműanyag az emberi szervezetbe, így az agyba is – mutat rá egy friss kutatás.

Számos tanulmány hívta már fel a figyelmet arra, hogy mennyi mikroműanyag halmozódik fel az ember szervezetében – a máj és a vese mellett az agyban is, de a lista már szinte minden szervre kiterjeszthető.

A legújabb felfedezés, hogy megtalálhatták a „hiányzó láncszemet” az ultrafeldolgozott élelmiszerek és különféle neurológiai betegségek között. Talán nem nagy meglepetés, hogy a mikroműanyagokról van szó.

„Az ultrafeldolgozott élelmiszerek már az energiabevitel több mint 50 százalékát teszik ki az olyan országokban, mint az Egyesült Államok – ráadásul ezek jóval nagyobb koncentrációban tartalmaznak mikroműanyagokat, mint a teljes értékű élelmiszerek” – hangsúlyozza Nicholas Fabiano, az Ottawai Egyetem pszichiátriai rezidense, a Brain Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Szereti a teát? És a hot-dogot? Csurig lehetnek veszélyes vegyi anyagokkal

A csomagolóanyag a ludas: még alapvetően egészséges ételek is veszélyesek lehetnek egy új tanulmány szerint, úgynevezett örök vegyi anyagokkal szennyezheti őket például a műanyag. Hasonló a probléma az éttermi, elviteles élelmiszerekkel is.

A Gizmodo megjegyzi: már több tanulmány is utalt arra, hogy minél inkább „feldolgozottabb” egy élelmiszer, annál több műanyagrészecske található benne. Egy esetben például a csirkenuggets kapcsán találták úgy, hogy minden grammjában 30-szor annyi mikroműanyag van, mint a normál csirkemellben. Ez a Food Processing Forum szerint annak köszönhető, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagyobb mennyiségű műanyagnak vannak kitéve a feldolgozási és csomagolási eljárások során.

Azt is megállapították már, hogy ezek a mikroműanyagok áthatolhatnak a vér-agy gáton, avagy az agyat védő sejtrétegen, mely a káros anyagok távoltartásáért felel. A legfrissebb tanulmányban Nicholas Fabiano és kollégái úgy találták, amint ezek a részecskék bejutnak az agyba, oxidatív stresszt idéznek elő, ami károsítja a sejteket, és növeli a neurológiai rendellenességek kockázatát.

Azt is megállapították, hogy a mikroműanyagok különösen nagy hatással vannak a neurotranszmitterekre, amelyek szerepet játszanak az olyan neuropszichiátriai rendellenességekben, mint például a depresszió vagy a demencia. A Gizmodo ugyanakkor megjegyzi: ezen állítások alátámasztására még további kutatások szükségesek.

Nagyon rossz dolog derült ki az ultrafeldolgozott élelmiszerekről

Olaj a tűzre: az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, de a betegeknél a krónikus gyulladás kialakulását is serkenthetik.

A káros hatások a szakemberek szerint rendkívül hasonlítanak az ultra-feldolgozott élelmiszerek által kiváltottakhoz. Sőt, egy korábbi vizsgálat szerint azon embereknél, akik ilyen élelmiszereket fogyasztottak, lényegesen nagyobb volt a depresszió, a rossz alvás és a szorongás kockázata.

Van azonban egy jó hír is: egy másik, szintén a Brain Medicine-ben megjelent kísérőtanulmány először talált bizonyítékot arra, hogy egy már bevált orvosi eljárás (extracorporeal apheresis) képes lehet a mikroműanyagok eltávolítására a szervezetből.

Ezzel az eljárással előbb leveszik a páciens vérét, majd átfuttatják azt egy gépen, ami vérplazmára és a vérsejtekre bontja azt. Ezután előbbit megszűrik, hogy eltávolítsák a nemkívánatos anyagokat – így a mikroműanyagokat is. Ezt követően a megtisztított plazmát visszajuttatják a szervezetbe. Ez egy ígéretes módszere lehet annak, hogy az ember szervezetéből kiszűrjék a veszélyes mikroműanyagokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!