Gazdaság

Erősödik a vezetékes és a mobiltelefonálás közötti verseny

Márciusban tovább csökkent Magyarországon a vezetékes telefonvonalak száma, miközben a mobiltelefon-előfizetéseké ismét nőtt - derül ki a Hírközlési Felügyelet március végén lezárt jelentéséből. A mobiltelefónia extenzív fejlődésének alighanem vége, a verseny mindinkább a vezetékes és a mobiltelefonálás közötti párbajjá alakul át.

Tech

A British Telecomnak csökkentenie kell az internetkapcsolat nagykereskedelmi árát

A brit távközlés állami felügyelete (Oftel) pénteken elrendelte, hogy a British Telecom (BT) jelentősen csökkentse a korlátlan internetkapcsolat nagykereskedelmi átalányárát. A BT minap jelentette be, hogy 2 fonttal mérsékli a szélessávú kapcsolat árát, ám az internetszolgáltatók akkor arról panaszkodtak, hogy más, rejtett költségek nem teszik lehetővé a kiskereskedelmi árak csökkenését.

Tech

KSH: 2002 ismét a mobil előretörését hozta

A magyar távközlési piac 2002-ben az előző évhez hasonlóan ismét a mobil előretörését és a vezetékes telefónia visszaszorulását hozta. Az internetes előfizetések száma 39 százalékkal 446 ezerre nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tech

Az IHM hat szolgáltatóval állapodott meg az internettarifa-csökkenésről

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az Inter.nettel, a GTS-Datanettel, a VivaNettel, a Vivendivel, az Enternettel és a Profinterrel írt alá megállapodást a dial-up-os hozzáférések 25 százalékos díjcsökkentéséről. A legnagyobb internetszolgáltató, az Axelero már korábban, állami támogatás nélkül csökkentette tarifáit.

Tech

Emelkedik az internetes cégek árfolyama az iraki háború hatására

Ötvenkét hetes csúcsot döntött az amerikai központú internetes vállalatok részvényeinek árfolyama a technológiai cégeket tömörítő Nasdaqon, mivel a befektetők főként olyan papírokba teszik pénzüket, amelyek az egyre fokozódó iraki háborús helyzetben biztonságosnak tűnnek.

Tech

Cége informatikai rendszerét atombiztos bunkerbe tegye!

Jó befektetéssé vált egy angol cég számára az 1998-ban megvásárolt, Londontól 110 kilométerre lévő, a hidegháború idején, 1951-ben épült atombiztos bunker: 2001. szeptember 11. óta számos cég helyezte itt el számítógépes rendszerének biztonsági másolatát, drága pénzért. Amennyiben Londont terrortámadás érné, az előrelátó vállalatok működése zavartalan lenne, az irányítás a földbe ásott betonbunkerből történne. Ön bérelne helyet atombiztos óvóhelyen, ha lenne ilyen?

Tech

Ki az internetes bűnöző?

Összemossa, azonos elbírálásnak veti alá az internetes politikai tiltakozó akciót és a súlyos károkat okozó rendszerfeltörést az a hamarosan az Európai Parlament elé kerülő határozattervezet, melynek célja a közös uniós szabályozás elfogadása az információs rendszerek elleni támadások kezelésére - vélik a javaslat bírálói, akik szerint a tervezet hibái a felületes általánosításokból erednek. Ön szerint elegendő az internetes támadások törvényellenességét a zavarokozás ténye alapján megállapítani, vagy szükség van az e cselekedetek mögötti motiváció vizsgálatára is?

Tech

Megvalósul a 25 százalékos lakossági internetár-csökkenés

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának keddi ülésén az internetszolgáltatók (ISP) egyetértettek abban, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által bejelentett állami támogatások és a Matáv nagykereskedelmi árkedvezménye révén megvalósulhat a lakossági internetes piacon a 25 százalékos végfelhasználói díjcsökkenés. Az alternatív szolgáltatók szerint azonban az állami támogatás nem jelenthet hosszútávú megoldást a hazai internetpiac problémáira.

Tech

Az alternatív internetszolgáltatók is csökkentik áraikat

Március közepétől nemcsak a Matáv leányvállalata, az Axelero, hanem további internetszolgáltatók is csökkentik kedvezményes lakossági díjcsomagjaik árát, miután támogatást kapnak az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól, illetve a számukra távközlési szolgáltatást nyújtó Matávtól. Az egyelőre szóbeli megállapodást a jövő hét elején követi a végleges, ekkor lesz egyértelmű, hogy mely szolgáltatók élnek a lehetőséggel. A múlt héten hat szolgáltató tiltakozott amiatt, hogy a jelenlegi konstrukciókkal nem tudnak az Axeleróhoz hasonló kedvezményeket nyújtani ügyfeleiknek.

Tech

Hat internetszolgáltató nem tud árat csökkenteni

Hat magyar internetszolgáltató ma közlemény útján tudatta, hogy a Matáv árképzési politikája miatt nem tudják mérsékelni az interenethozzáférés költségét, így a 25 százalékos árcsökkentést ígérő kormányzati ígéret sem teljesülhet. Az internetszolgáltatók szerint a Matáv súlyosan megsérti a tisztességes verseny feltételeit.

Tech

Az interneten is elérhető lesz a kormány tagjairól készült kimutatás

A kormányzat internetes portálján már hétfőn elérhetővé válnak azok az információk, amelyeket a kormány tagjai nyújtanak be arról: az elmúlt öt évben milyen tisztségeket töltöttek be különböző cégeknél, illetve milyen tulajdonrészük volt egyes vállalkozásokban. A Magyar Nemzet hétfői számában megjelentekre reagálva - miszerint Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter közbeszerzési eljárás keretében 29,5 millió forintos megbízást adott a Pénzügykutató Rt.-nek, amelynek korábban ügyvezetője és vezérigazgató-helyettese volt - a tárca vezetője közölte: a cég nyilvánosan, a közbeszerzés szabályai szerint vett részt és nyert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tavaly kiírt pályázatán.

Tech

Elender: általában nem csökkenti a Matáv-kedvezmény az internetezés árát

Az Elender Üzleti Kommunikációs Rt. szerint a Matáv 25 százalékos nagykereskedelmi árkedvezménye az internetezésre használt telefondíjakra az Axelero - a Matáv leányvállalata - kivételével más szolgáltatónál nem csökkenti az internetezés költségeit. A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT) szerint "leértékelt csehszlovák kalucsnit kaptak a magyar internetezők" az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Matáv párosától.

Tech

Márciustól 25 százalékkal olcsóbb lesz az internetezés

A Matáv, illetve az internetszolgáltatók (ISP) által nyújtott kedvezmények révén márciusban átlagosan 25 százalékkal csökkenhetnek az internetes díjcsomagok árai Magyarországon. A szolgáltatók a percdíjak csökkenése miatt tudnak majd kedvezményt nyújtani a telefonvonalon internetezőknek.

Tech

A szolgáltatók már dolgoznak a 25 százalékkal olcsóbb internet koncepcióján

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) bejelentette, hogy folyamatosan tárgyal a partnerség jegyében valamennyi szolgáltatóval, miután Medgyessy Péter miniszterelnök kedden a Parlamentben, országértékelő beszédében bejelentette: a tervek szerint márciustól 25 százalékkal csökkennek az internetezés költségei. A tárca és az internetszolgáltatók ugyanakkor eltérően ítélik meg a beruházási adókedvezmény hasznosságát.

Tech

Számítógépes "féreg": Magyarországon is megjelent a fertőzés

Több internetes szolgáltató is észlelte Magyarországon annak a számítógépes "féregnek" a megjelenését, amely miatt a napokban világszerte lelassult az adatforgalom a világhálón. Az SQL Slammer nevű vírus a BBC szerint világszerte 250 ezer számítógépet bénított meg, különösen súlyos helyzetet okozva Dél-Koreában.

Tech

Zenecsempészet a szélessávú interneten

A legnagyobb hanglemezkiadókat képviselő Amerikai Hanglemezipari Egyesülés (RIAA) elnöke szerint a szélessávú internetszolgáltatókat is felelősség terheli a fájlcserélő rendszereken - a hírhedt és a zeneiparral folytatott küzdelemben elvérzett Napster utódain -  jogtalanul gazdát cserélő zeneszámok okozta veszteségért. Önnek mi a véleménye erről?

Kerékpárszállító kocsikat állított be a MÁV a balatoni vonalra

Kerékpárszállító kocsikat állított be a MÁV a balatoni vonalra

Látott már őzeket üzekedni? Most megnézheti

Látott már őzeket üzekedni? Most megnézheti

300 ezer forintra büntettek Győrben egy gyorshajtó motorost

300 ezer forintra büntettek Győrben egy gyorshajtó motorost

Aranycipő: olasz csatár lett Európa legeredményesebb góllövője

Aranycipő: olasz csatár lett Európa legeredményesebb góllövője

Súlyosan megbetegedett egy útja során XVI. Benedek

Súlyosan megbetegedett egy útja során XVI. Benedek

Lehet, hogy az iPhone-ok nemcsak bankkártyaként lesznek jók, hanem terminálként is

Lehet, hogy az iPhone-ok nemcsak bankkártyaként lesznek jók, hanem terminálként is

Meghalt a zongoraművész, aki egy kézzel is karriert tudott építeni

Meghalt a zongoraművész, aki egy kézzel is karriert tudott építeni

Európában is pénzt ad a jobb videókért a TikTok, 20 milliárd forintot osztanak szét

Európában is pénzt ad a jobb videókért a TikTok, 20 milliárd forintot osztanak szét

A címlapról ajánljuk