szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nevetségesnek tartotta Donald Trump, hogy van olyan cégvezér, aki kétezerszer többet keres, mint egy átlagos beosztottja, de szerinte ez ellen tenni nem lehet semmit. Trump életében először ment neki az amerikai elitnek, eddig inkább csak a bevándorlókat szidta.

Donald Trump – amerikai üzletember, aki jelenleg a republikánus párt egyik elnökjelöltje – nevetségesnek tartotta, hogy egy átlag vezérigazgató fizetése 350-szer nagyobb, mint az átlagos munkavállalóé – jelent meg a Fortune.com-on. Trump erről John Dickerson „Face the Nation” című talk showjában beszélt szombat reggel és a kijelentés azért is érdekes, mert az ilyen egyenlőtlenségekre hagyományosan inkább a demokrata oldal az érzékenyebb az Egyesült Államokban. Persze a felháborodást rögtön követte az is, hogy bár ez a jelenség zavaró, de nehéz ellene bármit is tenni, hiszen a vállalatok szabadon működnek – vagyis annyi fizetést adnak a vezetőiknek, amennyit akarnak. Hozzátette, hogy a fizetésekről sokkal inkább a cégek igazgatótanácsának kéne döntenie, de persze ez csak akkor működhetne valamilyen fékként, ha a board tagjai nem a vezérigazgatók barátai lennének. Azért Trump gyorsan kampányolt is, a Macy’s áruházláncot kezdte el szidni, ugyanis a cég nemrég megszakította az üzleti kapcsolatait az elnökjelölttel, miután az megjegyzéseket tett a mexikói bevándorlókra.

A Macy’s pedig „csak” a nyolcadik azon a listán, amely az alapján rangsorolja a cégeket, hogy a vezérigazgató hányszoros fizetést kap az átlag munkáshoz képest. A Macy’s vezetője Terry J. Lundgren éves fizetése 16,4 millió dollár, míg az átlagos munkás bér 22, 8 ezer vagyis Lundgren 724-szer többet keres, mint egy átlagos alkalmazottja.

Mint azt korábban már megírtuk, az amerikai Glassdoor álláskereső portál nem rég hozta nyilvánosságra azt a listáját, amelyből kiderül, hogy az Egyesült Államokban átlagosan 204-szer többet keres a vezető, mint az alkalmazottai mediánjövedelme.

©

A Glassdoor a Fortune magazin által évente rangsorolt 500 legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai cég fizetéseit bogarászta át, és elképesztő szakadékot mutatott ki a vezetők és alkalmazottaik jövedelme között. Több mint kéttucat olyan vállalat is van, ahol több mint ötszázszoros az eltérés, néhányuknál több mint ezerszeres a vezérigazgató fizetése az alkalmazotti medián jövedelemhez képest (vagyis nem az átlaghoz, hanem ahhoz a fizetéshez képest, ami az adott cégnél nagyjából közepes jövedelem).

A lista első helyezettje a Discovery csatornákat is működtető Discovery Communications, ahol egy alkalmazott mediánjövedelme évente 80 ezer dollár, a vezér fizetése viszont évente 156 millió dollár, vagyis több mint 42 milliárd forint – a különbség pedig kétezerszeres. A második helyen a Chipotle étteremlánc áll, ahol Steve Ellis évente 28 millió dollárt visz haza, míg egy átlagos alkalmazott csak 19 ezret. A Chipotle-nak azért is kínos a lista, mert majdnem náluk a legalacsonyabb az átlagfizetés, ugyanis csak a McDonlad’s fizet kevesebbet az alkalmazottaknak, ahol 17,6 ezer dollár az átlagos fizetés, míg a vezérigazgató ennek több mint négyszázszorosát kapja.

A lista szerinti legjobban fizető cég – a mediánt tekintve – a Facebook, ahol az éves átlagos fizetés 146 ezer dollár, ehhez képest Mark Zuckerberg 610 ezer dolláros fizuja nem tűnik irreálisan magasnak. Azt azonban érdemes tudni, hogy a kimutatás elkészítésekor csak a vezetők alapfizetését vették figyelembe, így ezek nem tartalmazzák a bónuszokat, osztalékokat, illetve egyéb juttatásokat, vagyis a vezetők a nyilvános összegeknél is jóval többet vihetnek haza.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt