szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Marissa Mayertől a csodát várták a Yahoo befektetői, de a süllyedő hajóra érkező egykori Google-fejestől inkább nevetségesen drága céges karácsonyi bulit, milliárdos fizetésű alkalmazottakat és céges babaszobát kaptak. Hogy a felvásárlás után mi lesz a csúcsvezető sorsa, legalábbis képlékeny.

Az amerikai mobiltelefon-óriás, a Verizon konszern hétfőn bejelentette, hogy nem egészen 5 milliárd dollárért fölvásárolja az internet egykori úttörő vállalatát. Fájdalmas vereség ez Marissa Mayer Yahoo-vezérnek, akit 2012-ben igazoltak nagy reményekkel a Google-tól és azt várták tőle, hogy megállítja a profit zuhanását, de a költségcsökkentési intézkedések és a felvásárlások sorozata nem hozta a várt eredményt.

Nehéz örökség

A legnagyobb problémát az okozta, hogy a cég stratégiája nem volt következetes, nem állt igazán bele sem a médiabizniszbe sem az internetes keresési üzletágba, amelyeket így a Yahoo fénykorában kispályásnak számító Google és Facebook tarolhatott le, pedig korábban mindkét cég felvásárlásával megpróbálkoztak. A Google-t 2002-ben 3 milliárdért vitték volna, a Facebookra 2006-ban tettek 1 milliárdos ajánlatot, de egyik sem állt kötélnek, ami végül meg is ásta a Yahoo sírját: ahogy a felhasználók elkezdetek átvándorolni a Google-höz és a Facebookhoz, mentek velük a hirdetők is.

Innentől kezdve egymásnak adták a kilincset az egyre nehezebb helyzetbe kerülő cégnél a vezérek, 2008-ban Jerry Yangot Carol Bartz váltotta, de a bevételek tovább estek, a hirdetési üzletág hanyatlásnak indult, a Yahoo feje pedig telefonon adta ki a hölgy útját, kinek helyébe Marissa Mayer érkezett, hogy mentse, ami a menthető. A költségcsökkentésekkel először ugyan látványos eredményeket ért el, a közvéleményt egyből fölkavarta azzal, hogy mindössze két hetes szülési szabadságra ment, majd ismét munkába állt, egy babaszobát építtetve irodája mellé. Sokan már ekkor kritizálták, hogy ezzel a tettével nem mutat elég elkötelezettséget a nők felé, hiszen most majd az ő példája miatt kevesebben mernek élni a szülési szabadság teljes kihasználásával.

A főnöknő ma szül, de holnap bent lesz!

Ha egy vállalatvezető szülési szabadságra megy, gondolnia kell a befektetőkre, a cégére, ezért sok esetben nem hozhat klasszikus döntéseket a gyerekvállaláskor. Az elvileg bőkezű hároméves otthonmaradás mellett a magyar valóság általában az, hogy a nők kényszerpályán mozognak, és kevésbé szentelhetik teljes idejüket a gyerek nevelésére.

Három évre rá, újra várandós lett, és ismét csak néhány hétre maradt távol a munkától, amit a nők többségével szemben a befektetők feltehetően nem bántak. Azt már annál inkább, hogy nem sikerült feltámasztania a hirdetési üzletágat, és amikor elfogytak a költségcsökkentési lehetőségek, a nyereség újra esni kezdett. Tavaly augusztusban aztán leigazolta a Time magazin egykori főszerkesztőjét, Martha Nelsont tartalmi felelősnek, nem kevesebb, mint évi 5 millió dolláros, azaz 1,4 milliárd forintos kompenzációs csomaggal. Mayer ráadásul bevallottan Nelson egyik legnagyobb kedvelője, akinek a munkáját 20 éve figyelemmel kíséri.

Az elégedetlenkedő befektetőknél végül azzal sikerült betenni a kaput, hogy tavaly 7 millió dolláros karácsonyi bulit rendeztetett, annak ellenére, hogy a cég elég rossz évet zárt. Az egyik részvényes erre már a sajtó számára is megküldött prezentációval próbálta bizonygatni, hogy az akkor éppen szülési szabadságon levő vezért ki kell rúgni.

Ez végül nem történt meg, Mayernek jutott a kétes hírnév, hogy a vezetése alatt temessék el egy korszak jelképét, és bár ő maga úgy nyilatkozott, hogy szívesen maradna, egyelőre nem világos, hogy milyen pozícióban. Több hírforrás is megerősítette, hogy a várhatóan 2017 első felében beteljesedő tranzakciót még levezényli, ugyanakkor a Mashable szerint a vevő, Verizon közleményében az áll, hogy a Yahoo integrálásáért a termékfejlesztésért felelős vezető Marni Walden fogja felügyelni. Egy biztos, ha Mayer távozik, fáradozásaiért várhatóan egy 55 millió dolláros végkielégítési csomaggal jutalmazzák.

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

Szamárfület mutattak Kósa Lajosnak egy kampányeseményen

Szamárfület mutattak Kósa Lajosnak egy kampányeseményen

Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen

Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen

Eszméletlenre vert egy férfit az utcán, majd elmenekült

Eszméletlenre vert egy férfit az utcán, majd elmenekült

Márki-Zay jobban örült volna Lázárnak, de a béke követét kapta ellenfélnek

Márki-Zay jobban örült volna Lázárnak, de a béke követét kapta ellenfélnek

Nem tudják helyettesíteni, nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje

Nem tudják helyettesíteni, nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje