Petri Lukács Ádám
Petri Lukács Ádám
Tetszett a cikk?

"Segítséget légyszíves. Kérünk házat. Kérünk hazát" - mondja az álomszép afgán kislány a Kossuth téren.

Az egy héten át tartó tüntetést - amelyhez bárki csatlakozhat a következő napokban, vagy odanézhet, ha eszébe jut, mit is segíthetne az itt élő menekülteknek - a bicskei tábor lakói szervezik, akik felhívásukban kifejtik:"Szeretnék felhívni a Kormány figyelmét arra, hogy a jelenlegi törvényi keretek nem teszik lehetővé az integrációt". A bicskei menekülttáborból úgy kerülnek ki, hogy a lakhatásuk nem megoldott, támogatást csak olyan feltételekkel kaphatnak, amelyeket szinte lehetetlen teljesíteni. Így legtöbbjük számára a 6 hónapos "integrációs" időszak további bizonytalanságot jelent. Az orvosi ellátás nem elegendő és nem megfelelő, a szociális munkások száma kevés. Ebben a bizonytalan és információhiányos környezetben várják el tőlük, hogy integrálódjanak, az üldözés és menekülés okozta traumából álljanak talpra, majd többszörösen hátrányos helyzetből kezdjenek egy új életet.

A turini menekült, Kossuth Lajos szobra alatt tüntetnek.

Rettenetes körülmények közül, háborúból, kínzásokból, emberi jogsértések fájdalmas sűrítményéből ide menekült szerencsések: szerencsések, mert történetesen ők menedékjogot kaptak hazánkban.

Nem úgy mint a többség, akiket a nemzetközi egyezmények, illetve a magyar törvények szerint szintén megilletné a menekült státusz, ezzel szemben kitoloncolják őket,  előtte egy évig aszalják jónéhányukat a börtönrezsimnél rosszabb körülményeket adó őrzött szállásokon.

Adiva, az öt éves forma afgán kislány, és egy Tifi nevű „nagyon messze van otthon”-ról jött fiúcska civakodnak egy rolleren, kacagva a füvön.

A több tucatnyi menekült gyermekcsék jó hangosan kérik a képviselőket, hogy hallják meg őket, segítsenek.

©

Húsz éve nem megy. Nem megy jellemzően a saját vonatkozó törvényeink betartása, nem megy az emberséges, empatikus viselkedés sem az eljáró hatóságaink részéről. Nem ment és nem megy a patrióta büszkeség részévé tenni azt a közösségi igényt, hogy a nálunk a hazájukból üldöztetés elől menekülők oltalmat, menedéket remélhessenek, és a lehető legtöbb támogatással, oldva régi sebeiket, fájdalmaikat, új életet kezdhessenek.

Szépek, kedvesek, bátrak voltak ma nagyon a téren ezek a gyerekek.

Nézte őket Kossuth, aki így írt: „…A mint Bostonban huszonhét évvel ezelőtt a nagyszerű lépcsőzetre lépnék, mely a Kapitolium büszke épületéhez fölvezet, melynek nyilt oszlopcsarnokában Massachusets állam szenátusa és képviselőháza, elnökeikkel s az államkormányzóval élükön, fedetlen fővel állottak, hogy a népjog megsértésének súlya alatt elbukott magyar nemzetnek megadják - személyemben - a tisztelet és testvéries rokonszenv adóját: szemembe ötlött a homlokzat előtt emelt diadalmi ív: rajta Massachusets állam czimere e körirattal: "ense petit placidam sub libertate quietem" és alatta egyik beszédemnek im e szavai: "There is a community in the destinies of humanity."Az emberiség rendeltetésében közösség (szolidaritás) van.”

Némi szolidaritás most már kijárna a Kossuth téren tüntető honi menekülteknek is. Nem csupán választott képviselőinktől, mindnyájuktól.

A mi önbecsülésünknek, kedélyünknek is jót tenne, ha nekik jó lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!