Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vitának véget vetettek „az intézkedések”. Vélemény.

Hatalmas visszhangot váltott ki Wolfgang Luefnek, a Süddeutsche Zeitung szerkesztőjének és kolumnistájának a csakugyan szép és erőteljes cikke, amelyben leszögezi, ami nyilvánvaló:

„A nyilvános beszédben egyszerre csak két eltérő vélemény merült föl arról, vajon segíteni kell-e az életveszélyben lévő embereknek vagy hagyni kell őket meghalni.” („Ez az európai gondolat végének a kezdete. Nem hivatkozhatunk emberi jogokra, fölvilágosodásra, humanizmusra, ha kriminalizáljuk a vízbe fúlók megmentését. Az a kis európai büszkeség, amelyet nemrég érezhettünk, belefulladt több ezer férfival, asszonnyal és gyerekkel a Földközi-tengerbe.”) („Embereket mindenki szeme láttára megfulladni hagyni mások elrettentése végett: ez nem vélemény, hanem az első lépés a barbárságba. Pereket indítani az embermentők ellen: ez a második lépés. A harmadik lépést inkább nem szeretném elképzelni.”)

A taz szemleírója, Christian Jakob joggal hozzáteszi, hogy ez a két vélemény már régóta hallható, a különbség csak az, hogy most Európában azok vannak hatalmon, akik szerint a tengerbe fúlókat hagyni kell meghalni.

A földközi-tengeri mentőhajók a kikötőkben vesztegelnek üresen, az újfasiszta olasz belügyminiszter még az ír haditengerészet hivatalos életmentő EU-misszión lévő egységét se engedi kikötni. A legfontosabb civil mentőakció vezetője nem a tengeren van, hanem Berlinben, nyilatkozik a sajtónak, mi mást tehetne.

De persze nemcsak a tengerbe lehet veszni: az algériai kormány, az EU fő észak-afrikai szövetségese a sivatag közepére rakja ki a fekete-afrikai menekülteket éhen halni. (Vö. még írásaimmal: itt és itt.)

Másutt nem nevezik „Soros-hajóknak” (?!) a lélekvesztőkről embereket mentő humanista hősök tengeri járműveit, mint a hazai szélsőjobboldali-állami sajtóban, de a lényeg azért ugyanaz.

Dögöljenek meg, tranzitzóna, szögesdrót-kerítés, visszaküldés, kiutasítás, őrizetbe vétel, áttelepítés, határlezárás, fegyverkezés, rendőrkutya, ordítás, verés, gyermekek bebörtönzése, végtelen várakozás, megvetés, halál.

Két vélemény, amelyet toleráns, önkorlátozó, árnyalt, felelősségteljes modorban meg kellene vitatni, ugye.

De a vitának véget vetettek „az intézkedések”. A vitának nincs többé helye. Ám szerintem se egyenértékű a két álláspont. Az egyik jó, a másik rossz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!