Tamás Gáspár Miklós válszolt Molnár Tamás október 11.-én keltezett nyílt levelére (l. a kapcsolódó linket). Levelét teljes terjedelmében az alábbiakban ismertetjük.

Kedves Tamás!

© Végel Dániel
Az MTI-n keresztül nyílt levelet írtál Kis Jánosnak, Kőszeg Ferencnek és nekem. Ezt érthetőnek és jogosnak találom, hiszen annak idején együtt vettünk részt a demokratikus ellenzék akcióiban. Az olvasók talán nem tudják ezt pontosan, ezért megemlítem, hogy tagja voltál az „Inconnu” csoportnak, amely az 1980-as években tiltakozó politikai művészetet űzött, közel álltál Krassó Györgyhöz és híveihez, az 1990-es években – más volt ellenzékiekhez hasonlóan – a jobboldalon találtál politikai otthonra. Publicistája voltál nemzeti-konzervatív újságoknak és internetes periodikáknak, alelnöke voltál a „Jobbik” nevű pártnak, most pedig a Kossuth téri tüntetések egyik vezéralakja, szervezője vagy. Leveledre persze csak a magam nevében válaszolhatok.

Azt írod, hogy a régi demokratikus ellenzék szereplőinek föl kellene lépniük a szeptemberi-októberi tiltakozások részvevőivel szembeni rendőri brutalitások, a futószalagon – különösebb bizonyítás nélkül –, ún. „gyorsított eljárásban” hozott, bízvást koncepciósnak nevezett ítéletek ellen. Ebben igazad van, és ezt írásaimban – ha visszhang nélkül is – ezt már leveledtől függetlenül, korábban is megtettem, s ahogy kérted (bár kérésedről akkor még nem tudtam), külföldön is (egy londoni balos hetilapban).

Az emberi jogok oszthatatlanok. A régi demokratikus ellenzék jogvédő hagyományát folytató (vagy evvel a hagyománnyal összhangban lévő) szervezetek, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International az őrizetbe vettekkel, letartóztatottakkal szembeni megengedhetetlen eljárásokat vizsgálják, tiltakoznak ellenük, ellenlépéseket tesznek. Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke az Országgyűlés illetékes bizottságának rendkívüli ülésén is megtette, amit megtehetett. (Természetesen a veletek politikailag rokonszenvező nemzeti-konzervatív jogászok is megszólaltak az ügyben, szerintem nagyon helyesen.)

Mint látod, kérés nélkül is tesszük néhányan a dolgunkat, tekintet nélkül arra, hogy milyen gyanúkkal illetnek bennünket hirtelen rendpártivá vedlett ismerőseink, akiket a ti tüntetéseitektől kilel a hideg.

Politikailag szinte semmiben sem értünk egyet, kedves Tamás – hiszen én a homlokegyenest ellenkező oldalról helytelenítem a hivatalban lévő kormány politikáját – , de magától értetődik, hogy jogaitokat senkinek se szabad csorbítania. Ez akkor is igaz, ha ti ezeket a jogokat magatok se tartjátok tiszteletben. A zsidónak vélt tisztségviselők és a kiirtandó újságírók listája, a nem éppen emberjogi mozgalmakat idéző árpádsávos zászlók hátterében különösen csöng „az erkölcsi forradalom” szava, amelyet használsz, kedves Tamás. Az is roppantul helytelen, hogy a bajtársaitok ügyében eljáró ügyészek és bírák nevét, címét, telefonszámát kikutattátok és közzétettétek. (Természetesen lehet, hogy neked személyesen mindebben az égvilágon semmi részed nincs, de itt az alkalom, hogy – ha akarod – most elítéld az ilyesmit.)

Természetesen a helyes viselkedés nem föltétele annak, hogy leszögezzük: a jogegyenlőség föltevésén is alapuló jogállam minden honpolgárt véd, őrizeteseket és letartóztatottakat nem szabad bántalmazni, a büntetőeljárási rendet különleges helyzetekben is be kell tartani. Mindezt és a többi hasonló, untig ismert elvet azokkal szemben is kínos pontossággal és gonddal alkalmazni kell, akik nem tarják sokra ezeket az elveket.

Tudjuk, ezek elvek – gyakran megszegik őket. Különösen azok szoktak áldozatul esni a hivatali jogsértésnek, akiket a társadalom legbefolyásosabb csoportjai nem kedvelnek. Benneteket se kedvelnek – és az én válaszlevelemre azt mondják majd, hogy „tiszta Weimar”, mintha a német demokrácia abba pusztult volna bele, hogy nem voltak a nácikkal szemben rendőri visszaélések. Egyébként voltak. Sőt: a román királyi diktatúra a hadsereg segítségével meggyilkoltatta a Vasgárda minden vezetőjét – százakat –, mégse ment semmire.

Itt annak a köztársaságnak a méltóságáról és a becsületéről is szó van, amelyet ti nem nagyon kedveltek, s amellyel nagyon sok bajom van nekem magamnak is, ámde nekem azért, mert keveslem, nem sokallom a szabadságot. Ez a köztársaság akkor lesz méltó legnagyobb alapítójának, Bibó Istvánnak az emlékéhez, ha oltalmaz benneteket, akik elárulnátok.

Nagyon sajnálom, hogy ezúttal nem kívánhatok sok sikert.

Tamás Gáspár Miklós

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Molnár Tamás nyílt levele

Molnár Tamás, a Kossuth téren tüntető Magyar Nemzeti Bizottság 2006. ügyvivője nyílt levelet intézett Kis Jánoshoz, Tamás Gáspár Miklóshoz, és Kőszeg Ferenchez.

A kormánynak is feltűnt a kormányhivatalok túlterheltsége

A kormánynak is feltűnt a kormányhivatalok túlterheltsége

Beleszállt a Facebookba egy amerikai csúcsképviselő: Ezek félrevezetik egész Amerikát

Beleszállt a Facebookba egy amerikai csúcsképviselő: Ezek félrevezetik egész Amerikát

Kínos baki a YouTube-tól: több mint száz világcég hirdetései futnak a klímatagadó videók alatt

Kínos baki a YouTube-tól: több mint száz világcég hirdetései futnak a klímatagadó videók alatt

Irán továbbra sem akarja kiadni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

Irán továbbra sem akarja kiadni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

Előkerült egy ellopott Klimt-festmény

Előkerült egy ellopott Klimt-festmény

Tömörre kalapált új versekbe szivárog be a múlt Gergely Ágnes kötetében

Tömörre kalapált új versekbe szivárog be a múlt Gergely Ágnes kötetében