Az SZDSZ volt elnöke, egy héttel ezelőtt még országgyűlési képviselője szerint elfogadhatatlan, hogy Magyar Bálint – Fodor Gábor egykori utódja a Horn-kormány művelődési és közoktatási miniszteri tárcájának élén – a Szabadelvű Polgári Egyesület spiritusz rektoraként nem mond le képviselői mandátumáról. A politikus szerint az egész magyar közélet, „beleértve a volt kormánykoalíciót és pártjait”, iszonyatos mértékben tönkreteszi az, ami történik az országban.


hvg.hu: Egyrészt erkölcsi, másrészt hasznossági szempontból mi a véleménye a főleg Magyar Bálinthoz köthető Szabadelvű Polgári Egyesületről?

Fodor Gábor: Azt, hogy valaki az SZDSZ nevében és jóvoltából ül a Parlamentben, és nem mond le a mandátumáról, miközben politikai mozgalmat szervez az SZDSZ ellenében, erkölcsileg elfogadhatatlan. Ez a személyes véleményem, de nem szeretnék az SZDSZ-szel kapcsolatos, rendkívül elszomorító történetekbe különösebben mélyebben belemenni. Az elmúlt ciklusokban az SZDSZ-frakcióban szokás volt, hogy a választások előtt aláírtunk egy papírt, hogy ha bármilyen problémánk van a pártunkkal kapcsolatban, azonnal visszaadjuk a mandátumunkat. Ez a tisztességes megoldás. Lehet szervezkedni, lehet sok mindent csinálni, a politikusnak is változhatnak a politikai orientációi, de az a becsületes, hogy ebben az esetben az ember visszaadja a mandátumát.

hvg.hu: A Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) megalakulásakor Magyar Bálint úgy nyilatkozott lapunknak, hogy nem az SZDSZ konkurenciáját kívánták létrehozni. Van bármi okunk ezt kétségbe vonni?

F. G.: Szeptember 11-én Magyar Bálint úgy nyilatkozott, hogy a 14-én kezdődő héten kilép az SZDSZ-ből . Erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy valaki bejelenti a pártból való kilépését és megtartja a mandátumát. Ha  az ember nem ért egyet azzal a párttal, amelynek a képviselője, és egy másikat akar csinálni, akkor az az első, hogy az illető lemond a mandátumáról.

Fodor Gábor
© hvg.hu
hvg.hu: Amikor Retkes Attila elnök lett, azt nyilatkozta lapunknak: reálisnak tartja, hogy az új pártvezetés elérje Kóka János távozását a frakcióvezetői posztról. Kóka mindmáig frakcióvezető, sőt: a frakció tagjai azok a képviselők is, akik alapítói az SZPE-nek. Mindez nem a pártvezetés – tehát az elnök és az Ügyvivői Testület – gyengeségének, erélytelenségének bizonyítéka?

F. G.: A pártvezetés lépéseivel nem akarok foglalkozni. Egy biztos: a pártnak van frakciója és nem fordítva.

hvg.hu: Retkes megválasztásakor sokan – főleg a kókiánusok – kétségbe vonták a küldöttgyűlés legitimitását. Azzal érveltek, hogy az alapszabály szerint tisztújító küldöttgyűlés esetén a küldötteket is újra kell választani, ez pedig nem történt meg: az előző küldöttgyűlésre megválasztott küldöttek lettek automatikusan delegálva. Ön ekkor azt mondta a hvg.hu-nak, hogy legitim a küldöttgyűlés. Nem volt mégis Kókáéknak igazuk?

F. G.: Ezek olcsó kifogások voltak. Komoly, hozzáértő jogászokkal egyeztettem, akik azt mondták, hogy a szabályokat betartó módon lett a küldöttgyűlés összehívva. Nem véletlen, hogy az elnökválasztás eredményét senki sem támadta meg a bíróságon.

Nekem a politika hitvallás (Oldaltörés)

hvg.hu: Pártelnök korában a mostani törésvonalak már megvoltak és ön sem tudta ezt a problémát kezelni. Nem érzi önmagát hibásnak az SZDSZ amortizálódásában?

F. G.: Ellenkezőleg. Pártelnökként meghirdettem egy olyan programot, amely – meggyőződésem szerint – a kiutat jelentette volna. Tavaly szeptemberben az SZDSZ hét százalékon állt, erre előtte évek óta nem volt példa. Az akkor meghirdetett programom szerint a kisebbségi kormánytól meg kellett volna tudni, hogy mi a programja, és ha az elfogadható, akkor kívülről támogatni kellett volna. Ha nem elfogadható, akkor egy szakértői kormány fölállását kellett volna az SZDSZ-nek elősegítenie, és ha ez sem ment volna, akkor előrehozott választásokat kellett volna tartani. A baloldali média jelentős része főellenségnek kiáltott ki, az SZDSZ-en belül pedig hatalmas erők indultak meg a lemondásomat követelve, például fizetett sajtóhirdetést adtak föl ellenem. Visszatekintve úgy látom, hogy hiba volt a részemről akkor nem robbantani – bár, hozzáteszem, ugyanez a romhalmaz keletkezett volna, mint amit most látunk. Talán jobban tettem volna, ha akkor lemondok – vagy a végsőkig ragaszkodom az elképzelésemhez, a párt szétrobbantását is vállalva. De az, hogy az SZDSZ oda jutott, ahova, az az elmúlt tizenegynéhány év politikájának eredménye.  

hvg.hu: Az elmúlt éveknek az SZDSZ-t is érintő korrupciós ügyei – sem hely, sem idő nincs a felsoroláshoz – mennyire küldték padlóra a pártot?

F. G.: Az egész magyar közéletet – beleértve a volt kormánykoalíciót és pártjait – iszonyatos mértékben tönkreteszi az, ami történik az országban. Ma Magyarországnak ez a legnagyobb gondja. A felszínen, ami látható, az az állami pénzekkel való visszaélés, a korrupció. A változtatáshoz szükséges a pártfinanszírozás reformja és szigorú összeférhetetlenségi szabályok meghozatala. Persze ehhez a két nagy párt „igen” szavazatai kellenének. Előbb-utóbb venni kell egy nagy levegőt, és ezeket az ügyeket rendbe kell tenni.

hvg.hu: Létezik az SZDSZ, van az SZPE, Ungár Klára bejelentette, hogy pártot alapít. Jó az, ha atomjaira esik szét a liberális tábor?F. G.: Ilyen kritikus helyzetben ez természetes folyamat: mindenki keresi a járhatónak vélt utat. Vannak az előbb már említett erkölcsi kérdések, de Ungár Klára szemére ilyenek nem vethetők. Ő nem az SZDSZ-frakció tagjaként szervezkedik az SZDSZ-szel szemben. De azt gondolom, hogy az SZDSZ romjain nem érdemes politikai szervezetet létrehozni. Szerintem egyébként nagy változások lesznek a magyar politikai struktúrában.

hvg.hu:. Vélhetően Bokros Lajosnak és Somogyi Zoltánnak köszönhetően az embernek néha az az érzése, mintha az MDF a húsz évvel ezelőtti SZDSZ vagy Fidesz politikai örököse lenne. Lehet, hogy a liberális eszmékből sokat az MDF fog 2010 után megjeleníteni a magyar politikában?

F. G.: Nem szeretném kommentálni a különböző politikai erőket. Az MDF háza tájékán mindenesetre komoly problémákat látok, mint például az Almássy -ügy.

hvg.hu: A választásokig legfeljebb hét hónap van hátra. Azt ki lehet jelenteni, hogy a választásokig ön új pártot nem fog létrehozni és új pártba nem fog belépni?

F. G.: Nekem a politika nem kaland, hanem hitvallás. Ehhez értek, ehhez van tehetségem és erre büszke is vagyok. Azon kevés politikusok közé tartozom, akik – minden nehézség ellenére – megőrizték hitelességüket és szeretném ezt megóvni. Ha módom lesz rá, akkor politizálni fogok. De ha nem lesz rá módom, akkor más hivatás után fogok nézni.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hivatalosan is Rami Malek lesz a következő James Bond főgonosza

Hivatalosan is Rami Malek lesz a következő James Bond főgonosza

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában

A vonatközlekedés is változik a Bozsik Stadionnál talált bomba miatt

A vonatközlekedés is változik a Bozsik Stadionnál talált bomba miatt

Új skót függetlenségi népszavazást akar a miniszterelnök 2021-ig

Új skót függetlenségi népszavazást akar a miniszterelnök 2021-ig

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Családbarát ország? Számoljunk csak, mennyit kell adózniuk a gyerekeseknek!

Családbarát ország? Számoljunk csak, mennyit kell adózniuk a gyerekeseknek!