Mintha nem jutna minden napra elegendő botrányos eset, most a fővárosi szocialisták álltak elő azzal, hogy Vitézy Dávid, a fővárosi Fidesz-frakció üdvöskéje korrupciót követett el, hiszen unokabátyja Helyi Téma című kiadványában jelentetett meg többoldalas fizetett BKV-hirdetést. A szkeptikusok szerint Vitézy nem tudta volna meggyőzni a BKV vezetőit, hogy a Témában hirdessenek, ha nem az lenne az egyik legnagyobb példányszámú ingyenes újság. De ugyanilyen megalapozatlannak tűnnek a Hócipőt ért vádaskodások is. Vajon 2010 tavaszáig lenyeljük ezeket a békákat? Köpjük ki!


Azt hihetnénk, a fővárosi szocialisták, a kimagyarázhatatlan BKV-s korrupciós botrány súlya alatt roskadozva, megadással tűrik a sorsukat, és csendben merengenek a rájuk váró, egyelőre még távolinak tűnő, borús jövőn, a 2010. november elsején esedékes önkormányzati választások kimenetelén. Nem hívják fel magukra a figyelmet, keveset beszélnek a nyilvánosság előtt, ahogy az angol mondja: „keep low profile”.

De nem így van. Magukhoz próbálják ragadni a kezdeményezést, médiaharcokat robbantanak ki, ők vádolják korrupcióval az ellenfeleiket, kerül, amibe kerül. Végül is nincs vesztenivalójuk ezeken a csörtékben, legföljebb azt a benyomást erősítik, hogy minden, ami a budapesti önkormányzatokkal összefüggésbe hozható, velejéig korrupt, rohadt és mocskos. Ők ugyanúgy sárosak, ahogy mi is, vagy ha nem, hát azok lesznek, csak idő kérdése, teszik közzé a városházi MSZP frakció vezetői újra és újra az üzenetet, ami persze senkinek sem újság. Hiszen minden falusi kocsmában „reflexből” szapulják a politikusokat, a kormányt és az ellenzéket egyaránt, de a leghevesebben az önkormányzati képviselőket gyűlölik, élükön a polgármesterrel. Miért utálnák kevésbé a városatyákat Budapesten, mint bárhol másutt az országban?

Vitézy Dávid
© Fazekas István
Az MSZP fővárosi frakciója azt kérte a Fidesztől, hogy hívja vissza Vitézy Dávidot a BKV felügyelőbizottságából, mert miközben a közlekedési vállalat átlátható gazdálkodását követeli, a cég egy családtagjának adott hirdetési megrendelést, közölte Szalkai István, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának képviselője az MTI-vel. A szocialista politikus közleményében sajtóhírekre hivatkozva a Helyi Téma című lapban megjelent négyoldalas BKV-hirdetést tette szóvá, amely listaáron 25 millió forintba is kerülhetett. Hozzátette: felszólítják Tarlós Istvánt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjét, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket az ügyben. "De ezúttal ne üres frázisokat hangoztasson, hanem felelős városvezetőhöz méltó magatartást tanúsítson az ügyben", javasolta Szalkai.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője, aki Tarlós Istvánnak, fővárosi Fidesz elnökének jelöltje a BKV felügyelőbizottságának élére (egyelőre csak ugyanennek a bizottságnak a tagja mint közgazdász egyetemi hallgató), tagadhatatlanul az unokaöccse Vitézy Tamásnak, aki a leggazdagabb magyarok egyike és a Helyi Téma nevű ingyenes fővárosi hetilap-hálózat tulajdonosa. Egyéb rokoni kapcsolatai alapján is feltételezhető róla, hogy inkább az ellenzékkel, mint a kormánypártokkal szimpatizál: édesanyja ugyanis Hankiss Ágnes, aki jelenleg a Fidesz EP-képviselője Brüsszelben. De ha adott is fel hirdetést a BKV a Helyi Témában, mennyiben bizonyítja ez a korrupciót, különös tekintettel arra, hogy a több százezres példányszámban, ingyen megjelenő hetilap valóban hatékony eszköz, például az utasok tájékoztatására? És miképpen lenne képes a felügyelőbizottság egyetlen tagja befolyásolni a BKV amúgy valóban súlyosan korrumpálódott gazdasági vezetését?


Adok - kapok (Oldaltörés)

Vitézy, Szalkai támadására reagálva, még aznap, szeptember 23-án kijelentette, ugyancsak az MTI-nek: szerinte "Hagyó Miklós és körei" állnak a támadás mögött, akik "szétlopták a BKV-t". Mint mondta, nem tud arról, hogy lenne egy 25 milliós Helyi Téma-szerződés, hiszen ő soha ilyet nem látott. "Ha pedig valótlan számokat mond az MSZP, az nyilvánvaló hazugság", tette hozzá. Ugyanis a BKV nem 25, hanem csak 12,5 milliós szerződést kötött a Helyi Témával. A szerződése alapján a hetilap 12 megjelenési lehetőséget biztosított, erősítette meg a közlekedési társaság képviselője szerdán Vitézy szavait az MTI-nek. Azt is hozzátette: a társaságnak tudatos és átgondolt médiastratégiája van, ahol elsődleges szempont a költséghatékonyság és az olvasók elérése. Budapestnek két olyan lapja van, amely a legtöbb lakoshoz ingyen eljut: a Metropol újság és a Helyi Téma - írták közleményükben. Hozzátették: a társaság mindkét lappal együttműködik.

A Hócipő egyik első száma 1989-ből
Adok-kapok, huszonnégy óra leforgása alatt, amiből a közvélemény vajmi keveset képes felfogni, különös tekintettel arra, hogy éppen szeptember 23-án jelent meg egy cikk a Hócipőben arról, hogy a BKV nem hatmilliós, hanem áfával együtt csak másfél milliós támogatást adott a kis példányszámú szatirikus kétheti lapnak közlekedési „PR-anyagok” megjelentetésére egy 2008 őszén kötött szerződés alapján. Pedig a Helyi Téma és a Magyar Nemzet a Farkasházy családnak adott hatmillióról beszélt, ami szemenszedett hazugság. Összefoglalva: Szalkai István, az MSZP városházi frakció elnöke támadta Vitézy Dávidot, a Fidesz „szekértolóját”, akit a Hócipő is kivesézett, és korrupció gyanújába keverte. Eközben viszont a Helyi Théma és a Magyar Nemzet pergőtüzet zúdított a fővárosi szocialistákra, Hagyó Miklósra és Szalkai Istvánra, valamint a Hócipőre és a tulajdonosára, utóbbit ugyanazzal vádolva, amivel a Hócipő munkatársai gyanúsítják a Helyi Téma tulajdonosát és unokaöccsét, a VEKE szóvivőjét.

Mindez huszonnégy óra termése. Követhetetlen zűrzavar, adok-kapok. Mi lesz itt még, ha valóban elszabadul a választási kampány? Tragikus, hogy közéletünk szereplői „kötött pályán” mozognak, mint az elektromos meghajtású tömegközlekedési eszközök, melyek képtelenek önállóan megválasztani az útvonalukat. (Még a legszabadabb közöttük a trolibusz, de néha az az ember érzése, hogy a nyilvánosság előtt szereplő politikusnak kisebb a lehetősége arra, hogy megkerüljön egy akadályt, mint a 70-esnek, amikor a Király utcában manőverezik.) Várostyáink, képviselőink, és oly sokan, akit az érdekkörükbe vontak, csak mondják, csak mondják a magukét, még akkor is, ha körülbelül tisztában vannak azzal, hogy amit állítanak, könnyen cáfolható. Mindegy, ha politikailag hasznos, nyeljük le a békát, illetve ha nem, öklendezzük fel, és köpjük ellenfelünk elé. Mire 2010-ben végére érünk az országgyűlési és az önkormányzati választási kampánynak, Magyarország tele lesz kiszáradt és megpenészedett békatetemekkel.

Pelle János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

30 éven át fejlesztették, bevetik a malária elleni védőoltást

30 éven át fejlesztették, bevetik a malária elleni védőoltást

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön