Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós

Ha a végveszélytől csak a Jobbik menthet meg, az más. De miért mentene?

Keddi cikkemet meglepetésemre sokan félreértették a jelek szerint. Némelyek szerint hosszú volt és tekervényes.

Márpedig könnyen összefoglalható.

  1. Szerintem a balközép és jobbközép erőknek, véleménycsoportoknak (de különösen a baloldaliaknak) nem lenne helyes támogatniuk a Jobbikot, amely „nemzeti konzervatív” párt: ez az elvek föláldozása lenne, méghozzá – azt hiszem – elfogadhatatlan mértékben.
  2. Nem tudok állást foglalni abban a kérdésben, hogy a Jobbik átalakulása (jobboldali, ám többé-kevésbé alkotmányos) néppárttá mennyire őszinte és hiteles. Mindenesetre mai alakjában a Jobbik kevésbé szélsőséges, mint az Orbán-rezsim „kormánypártnak” nevezett apparátusa.
  3. Nem hiszem, hogy a Jobbik vezette kormány akkora javulást jelentene az Orbán-rendszerhez képest, hogy liberális és baloldali demokraták, zöldek összefogjanak vele.

Ugyanakkor ez a cikk véletlenül akkor jelent meg, amikor az Orbán-csoport éppen szét akarja bontani a Jobbikot a párt belső ellentéteinek kiélezésével. Az Orbán-sajtó egyrészt szidalmazza a Jobbikot ez utóbbinak a szélsőjobboldali múltja miatt, másrészt azoknak csinál a Jobbikban reklámot, akik visszavezetnék ezt a pártot (az „áruló” Vona Gáborral szemben) a neonáci, antiszemita, paramilitáris szélsőjobboldalra.

Ehhöz nem leszek partner. Ellenzem a Jobbik régebbi és mai elképzeléseit is, ellenzem az Orbán-apparátus politikáját is: jó lenne, ha a magyarországi választóknak nemcsak jobboldali alternatíváik lennének. Nekem egyik se látszik megoldásnak. („Hát akkor mi…?” – kérdezi az olvasó. Jó kérdés.)

De mindettől függetlenül: a Jobbikkal és a Vona Gábor országgyűlési képviselővel szembeni állami propagandakampány gyalázatos. Elítélem. Úgyszintén aggasztónak kell tekinteni az Állami Számvevőszék legújabb lépését, amellyel lehet, hogy anyagilag lehetetlenné teszi a Jobbik indulását az országgyűlési választásokon – ezek Orbán miniszterelnök jellegzetesen alkotmányellenes és antidemokratikus módszerei, amelyek ellen akkor is tiltakozni kell, ha olyan pártot érintenek, amelyet különben nem támogatunk. Szégyen, gyalázat.

Utóirat. Most láttam csak az általam nagyra becsült Róna Péter vitaírását. Megtisztel vele, bár érveimet tévesen rekonstruálja, az elsőt, a fontosabbat nem veszi tekintetbe, és azt képzeli valamiért, hogy én „a létező baloldalt” (az MSZP-t stb.) védem, ami eszem ágában sincs. De ez kevésbé fontos. Azt írja, hogy Orbán kormányon maradása esetén (ami csaknem bizonyosra vehető) minden elvész. Lehet. De azt nem tudjuk, hogy a Jobbik hatalomra kerülése esetén mi vész el. (Bár sejthetjük, ha belegondolunk a pártnak abba az ötletébe, hogy a „műveltségi cenzussal” – az iskolai végzettség szerinti megkülönböztetéssel – korlátozzák az általános választójogot.) Elveink fönntartásának kívánalmát valóban semmissé teheti a végveszély. Föltéve, hogy a kompromisszum révén (önmagunknak mint politikai, tehát erkölcsi lényeknek a föláldozásával) elérhetjük, hogy megjelenjék a láthatáron a megmentő. De kételkedem benne, hogy ilyesmire lenne reményünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elvesztette a McDonald's a Big Mac európai védjegyét

Elvesztette a McDonald's a Big Mac európai védjegyét

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Telelünk és sörözünk

Telelünk és sörözünk

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos