szerző:
Dobozi István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai elnök büszke saját, tudatos kiszámíthatatlanságára. Vélemény.

Donald Trump másfél éve van hivatalban. Nem kerek évforduló ugyan, de így is sokan teszik fel a kérdést Amerika- és világszerte az elnök kiszámíthatatlannak tartott nemzetközi tevékenységéről: Milyen külpolitikai stílus, irányvonal ez? Itt, Washingtonban a leggyakrabban elhangzó címkék negatív kicsengésűek: „tudatos káosz”, „ellenőrzött zűrzavar”, „diktátorféltékenység”, „szélsőséges hiúság a világporondon“, „stílus tartalom nélkül”.

Niccolo Machiavelli nyomában azonban a „szimulált őrültséget” tartom a legkifejezőbb jellemzésnek, amivel talán még Trump is egyetértene. Machiavelli ötszáz évvel ezelőtt, a Beszélgetések Titus Livius első tíz könyvéről című írásában elmélhedett arról, hogy – bizonyos körülmények között – a riválisok és ellenségek bizonytalanságban és defenzívában tartása céljából bölcsen járhat el egy vezető, ha az „őrültet színleli”.

Richard Nixon annak idején a Szovjetunióval és Vietnammal szemben tudatosan tesztelte az „őrült vezető” Machievelli-i elméletét. Az elnök utasításba adta, hogy titkosszolgálati módszerekkel hitessék el az észak-vietnami vezetőkkel, hogy az őrültség határát súroló kommunistaellenességében ő még egy atombombát is képes ledobni Hanoira az otthon fölöttébb népszerűtlen háború mielőbbi befejezése érdekében. (A nyomaték kedvéért titokban azért jól felpörgette az amerikai légitámadásokat is.) Sokan – legalábbis részben – ennek a nixoni taktikának tulajdonítják a vietnami vezetők tárgyalóasztalhoz kényszerítését.

Trump nagy tisztelője Nixonnak, s roppantul büszke saját, tudatos kiszámíthatatlanságára:

Elődömmel ellentétben nem táviratozom meg előre szándékaimat, mert az ellenfeleimet maximális bizonytalanságban akarom tartani. Mint a cirkuszi zsonglőr, minden ügyben több labdát tartok egyszerre a levegőben.

Washingtonban nem kevesen vannak, akik az Észak-Koreával való kapcsolatfelvétel sikerét Trump Machiavelli-szerű, a katonai intervenciót – sőt az atomtámadást is – hitelesen szimuláló keménykedésének tudják be. Az egyre szélesedő trumpi vámháborúban is kitapintható a machiavelli tudatosság. Sőt a multilateralizmus elleni erőteljes washingtoni kampányban és a NATO-szövetségesek amerikai katonai védőernyővel való pénzügyi zsarolásában is.

Kételkedik-e ma már valaki abban, hogy „őrültségében” Trump elnök az összes amerikai katonát kivonhatja a NATO fő potyautasának bélyegzett Németországból? Vagy hogy „dühében” képes leépíteni a második világháború utáni szabadkereskedelmi rendszert, beleértve Amerika kiléptetését nem csak a NAFTA-ból, az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményből, de akár a Világkereskedelmi Szervezetből is?

Vezetői őrültségelméletében Machievelli az „ellenségről” és „bizonyos körülményekről” beszélt. Trump azonban láthatóan nem disztingvál a különböző világhelyzetek, valamint ellenség és barát között, amikor az őrült vezetőt színleli. Lehet, hogy nem is színleli?

A szerző közgazdász, a Világbank volt munkatársa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Kerítést húznának és biztonsági őröket állítanának a Hős utcai gettóba

Kerítést húznának és biztonsági őröket állítanának a Hős utcai gettóba

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van