Brit tisztek szerint megkezdődött a dél-iraki Bászra elfoglalásáért folyó csata, miután több száz brit tengerészgyalogos hétfőn átfogó támadást indított a város közelében. Csaknem 20 órás ütközet után a brit királyi tengerészgyalogság hétfőre bekerítette Bászrát, elfoglalva a stratégiai nagyváros legnagyobb déli elővárosát, ahol különösen heves volt az ellenállás. Násziríja peremkerületeit hétfőn amerikai tengerészgyalogosok százai kezdték átfésülni házról házra haladva. Északon az amerikai-brit erők kilenc hullámban bombáztak iraki állásokat hétfőre virradóra.

A 64. amerikai páncélos ezred 4. zászlóalja hétfő hajnalban behatolt Hindíjába és utcáról utcára harcolva sikerült áttörnie a városközpont irányába, megütközve a téglafalak és sövények mögül kézi fegyverekkel és vállról indítható rakétákkal tüzet nyitó iraki erőkkel. A Kerbela és az ősi Babilon romjai között fekvő város kulcsfontosságú átkelőhely az Eufráteszen és mindössze 80 kilométerre terül el Bagdadtól. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Hindíja az iraki fővároshoz eső legközelebbi város, ameddig a délről előrenyomuló erők eljutottak. Az összecsapásokban legkevesebb 15 iraki katona életét vesztette és több tucat fogságba esett, akik a Köztársasági Gárda Nabukodonozor dandárjához tartózónak mondták magukat.
Közben a 3. amerikai gyalogos hadosztály egységei bekerítették a Bagdadtól 160 kilométernyire elterülő Nedzsefet, a síiták szent városát, amelynek határában hétfő délelőtt összecsaptak az iraki Köztársasági Gárda erőivel. A mostani az első jelentős közvetlen összecsapás a szövetségesek és a Köztársasági Gárda egységei között - írta az AFP. Nedzsefben és az iraki fővárostól 300 kilométerre délkeletre fekvő Szamávában vasárnap megölték az iraki félkatonai alakulatok mintegy száz harcosát és csaknem ötvenet elfogtak.
A Bagdadtól 375 kilométernyire délre fekvő Násziríja peremkerületeit hétfőn amerikai tengerészgyalogosok százai kezdték átfésülni házról házra haladva, hogy felszámolják az iraki ellenállás fészkeit. Katonai források a korábban alkalmazott taktika megváltoztatásáról beszélnek. Amerikai tengerészgyalogosok vegyi fegyverek elleni védőfelszereléseket találtak az ostromlott Násziríjában. A 11. gyalogos hadosztály szombaton több mint 300 védőöltözetet és gázálarcot, valamint mustárgáz elleni atropininjekciót foglalt le egy épületben - közölte hétfőn az amerikai középső parancsnokság katari támaszpontján. Az amerikai katonák ezen kívül sugármentesítéshez használható két járműre és egyéb anyagokra bukkantak.
Az iraki gerillatámadásokat irányító magas rangú parancsnokok likvidálására amerikai tengerészgyalogosok hajnalban rajtaütésszerű támadást intéztek Satra város ellen, a dél-iraki Násziríjától 35 kilométerre északra. Az amerikaiak által célba vett iraki parancsnokok között van Ali Hasszán al-Madzsid, "Vegyész Ali", Szaddám Huszein unokatestvére, akire az iraki elnök rábízta az egész dél-iraki front irányítását.
Északon az amerikai-brit erők kilenc hullámban bombáztak iraki állásokat hétfőre virradóra az iraki Kurdisztánt és Irak többi részét elválasztó demarkációs vonal közelében. Az állásokat már harmadik egymást követő éjszaka támadják a szövetségesek. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint egy B52-es hadászati bombázó Moszultól 40 kilométernyire 20 bombát dobott le.
Az iraki katonai parancsnokság hétfőre virradóra ismertetett közleményében, amelyet az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség idézett, azt állította, hogy különleges egységeik két páncélost és 9 szállító harcjárművet semmisítettek meg, továbbá 5 helikoptert lőttek le. A bejelentés szerint a Köztársasági Gárda egységei a Baasz Párt fegyveresei segítségével támadásokat intéztek az ellenséges erők ellen Nedzsef és Bászra városoknál, Tarik és Ababil rakétákat vetve be, és komoly veszteségeket okoztak élő erőben az amerikai-brit csapatoknak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó