Tetszett a cikk?

Brit tisztek szerint megkezdődött a dél-iraki Bászra elfoglalásáért folyó csata, miután több száz brit tengerészgyalogos hétfőn átfogó támadást indított a város közelében. Csaknem 20 órás ütközet után a brit királyi tengerészgyalogság hétfőre bekerítette Bászrát, elfoglalva a stratégiai nagyváros legnagyobb déli elővárosát, ahol különösen heves volt az ellenállás. Násziríja peremkerületeit hétfőn amerikai tengerészgyalogosok százai kezdték átfésülni házról házra haladva. Északon az amerikai-brit erők kilenc hullámban bombáztak iraki állásokat hétfőre virradóra.

A 64. amerikai páncélos ezred 4. zászlóalja hétfő hajnalban behatolt Hindíjába és utcáról utcára harcolva sikerült áttörnie a városközpont irányába, megütközve a téglafalak és sövények mögül kézi fegyverekkel és vállról indítható rakétákkal tüzet nyitó iraki erőkkel. A Kerbela és az ősi Babilon romjai között fekvő város kulcsfontosságú átkelőhely az Eufráteszen és mindössze 80 kilométerre terül el Bagdadtól. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Hindíja az iraki fővároshoz eső legközelebbi város, ameddig a délről előrenyomuló erők eljutottak. Az összecsapásokban legkevesebb 15 iraki katona életét vesztette és több tucat fogságba esett, akik a Köztársasági Gárda Nabukodonozor dandárjához tartózónak mondták magukat.
Közben a 3. amerikai gyalogos hadosztály egységei bekerítették a Bagdadtól 160 kilométernyire elterülő Nedzsefet, a síiták szent városát, amelynek határában hétfő délelőtt összecsaptak az iraki Köztársasági Gárda erőivel. A mostani az első jelentős közvetlen összecsapás a szövetségesek és a Köztársasági Gárda egységei között - írta az AFP. Nedzsefben és az iraki fővárostól 300 kilométerre délkeletre fekvő Szamávában vasárnap megölték az iraki félkatonai alakulatok mintegy száz harcosát és csaknem ötvenet elfogtak.
A Bagdadtól 375 kilométernyire délre fekvő Násziríja peremkerületeit hétfőn amerikai tengerészgyalogosok százai kezdték átfésülni házról házra haladva, hogy felszámolják az iraki ellenállás fészkeit. Katonai források a korábban alkalmazott taktika megváltoztatásáról beszélnek. Amerikai tengerészgyalogosok vegyi fegyverek elleni védőfelszereléseket találtak az ostromlott Násziríjában. A 11. gyalogos hadosztály szombaton több mint 300 védőöltözetet és gázálarcot, valamint mustárgáz elleni atropininjekciót foglalt le egy épületben - közölte hétfőn az amerikai középső parancsnokság katari támaszpontján. Az amerikai katonák ezen kívül sugármentesítéshez használható két járműre és egyéb anyagokra bukkantak.
Az iraki gerillatámadásokat irányító magas rangú parancsnokok likvidálására amerikai tengerészgyalogosok hajnalban rajtaütésszerű támadást intéztek Satra város ellen, a dél-iraki Násziríjától 35 kilométerre északra. Az amerikaiak által célba vett iraki parancsnokok között van Ali Hasszán al-Madzsid, "Vegyész Ali", Szaddám Huszein unokatestvére, akire az iraki elnök rábízta az egész dél-iraki front irányítását.
Északon az amerikai-brit erők kilenc hullámban bombáztak iraki állásokat hétfőre virradóra az iraki Kurdisztánt és Irak többi részét elválasztó demarkációs vonal közelében. Az állásokat már harmadik egymást követő éjszaka támadják a szövetségesek. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint egy B52-es hadászati bombázó Moszultól 40 kilométernyire 20 bombát dobott le.
Az iraki katonai parancsnokság hétfőre virradóra ismertetett közleményében, amelyet az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség idézett, azt állította, hogy különleges egységeik két páncélost és 9 szállító harcjárművet semmisítettek meg, továbbá 5 helikoptert lőttek le. A bejelentés szerint a Köztársasági Gárda egységei a Baasz Párt fegyveresei segítségével támadásokat intéztek az ellenséges erők ellen Nedzsef és Bászra városoknál, Tarik és Ababil rakétákat vetve be, és komoly veszteségeket okoztak élő erőben az amerikai-brit csapatoknak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!