Tetszett a cikk?

Amerikai csapatok heves harcot vívtak az iraki Köztársasági Gárda egységeivel az Eufrátesz melletti Hindijánál: a támadás azt volt hivatott kideríteni, mennyire erősek a Bagdadot védő elit iraki egységek, amelyekre szőnyegbombázással mér csapásokat az amerikai légierő - írja a BBC. Szövetséges vadászgépek és bombázók szüntelenül támadják az iraki fővárost, ahol találat érte az egyik elnöki palotát is; az iraki televízió később képeket mutatott Szaddám Huszeinről, munkatársai és fia körében.

Szaddám Huszein iraki elnököt és idősebb fiát, Udajt is mutatta hétfőn az iraki állami televízió, néhány órával a bagdadi légitámadás után. Az iraki elnököt a felvételen közvetlen munkatársai körében lehetett látni. Ott volt a fontos állami tisztségeket viselő Udaj Huszein is, az elnök idősebbik fia, aki nem bukkant fel a televízióban, és más módon sem jelent meg a nyilvánosság előtt a háború kitörése, március 20. óta. Szaddám Huszeinről több alkalommal is közölt képeket az iraki televízió az első nagy légitámadás óta, azt azonban nem lehetett megállapítani, mikor készültek a felvételek.
Az iraki gerillatámadásokat irányító magas rangú parancsnokok likvidálására amerikai tengerészgyalogosok rajtaütésszerű támadást intéztek Satra város ellen, a dél-iraki Násziríjától 35 kilométerre északra. Ötezer amerikai tengerészgyalogosból álló erősítés érkezett a Násziríja elfoglalásáért harcoló csapatokhoz. Az amerikaiak által célba vett iraki parancsnokok között van Ali Haszan al-Madzsíd, "Vegyész Ali", Szaddám Huszein unokatestvére, akire az iraki elnök rábízta az egész dél-iraki front irányítását. Gúnynevét onnan kapta, hogy 1988-ban ő irányította az iraki kurdok ellen mérges gázzal elkövetett vegyi támadásokat. A tengerészgyalogosok harci gépekkel, helikopterekkel és harckocsikkal támadták Satrát - jelentette az egyik tengerészgyalogos-egységgel együtt utazó Sean Maguire Reuters-tudósító.
Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter mielőbbi távozást ajánlott a koalíciós erőknek, ha nem akarnak "egy nagy sivatagi temetőbe kerülni". Bagdadi sajtóértekezletén az iraki diplomácia vezetője gyarmatosítóknak nevezte a koalíciós erőket, amelyek "fel akarják darabolni Irakot". Az amerikai-brit erők, amelyek az oszd meg és uralkodj elv alapján állnak, "Irak szétbontásán, nem pedig az egységes Irak megőrzésén munkálkodnak" - mondta a miniszter, aki szerint az iraki nép "holokausztot készít elő" az amerikaiak és a britek számára. "Egyetlen hatalmas temetővé változtatjuk ezt a sivatagot az amerikai és a brit erők számára. ... Nem fognak ép bőrrel távozni hazánk földjéről. ... Minden nap csak mélyebbre süllyednek a vereség mocsarába, veszteségeik napról napra súlyosabbá válnak. Immár több mint ötezer arab önkéntes érkezett Irakba, hogy segítsen megvédeni az arabok és a muzulmánok becsületét" - mondta, ugyanakkor a Bagdadot nem támogató arab kormányzatokat azzal vádolta, hogy "tőrt döfnek Irak hátába". az Irak elleni amerikai agresszió mögött álló "fő felbujtónak" nevezte Izraelt, amely szerinte az "agresszió fő haszonélvezője is". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!