Amerikai csapatok heves harcot vívtak az iraki Köztársasági Gárda egységeivel az Eufrátesz melletti Hindijánál: a támadás azt volt hivatott kideríteni, mennyire erősek a Bagdadot védő elit iraki egységek, amelyekre szőnyegbombázással mér csapásokat az amerikai légierő - írja a BBC. Szövetséges vadászgépek és bombázók szüntelenül támadják az iraki fővárost, ahol találat érte az egyik elnöki palotát is; az iraki televízió később képeket mutatott Szaddám Huszeinről, munkatársai és fia körében.

Szaddám Huszein iraki elnököt és idősebb fiát, Udajt is mutatta hétfőn az iraki állami televízió, néhány órával a bagdadi légitámadás után. Az iraki elnököt a felvételen közvetlen munkatársai körében lehetett látni. Ott volt a fontos állami tisztségeket viselő Udaj Huszein is, az elnök idősebbik fia, aki nem bukkant fel a televízióban, és más módon sem jelent meg a nyilvánosság előtt a háború kitörése, március 20. óta. Szaddám Huszeinről több alkalommal is közölt képeket az iraki televízió az első nagy légitámadás óta, azt azonban nem lehetett megállapítani, mikor készültek a felvételek.
Az iraki gerillatámadásokat irányító magas rangú parancsnokok likvidálására amerikai tengerészgyalogosok rajtaütésszerű támadást intéztek Satra város ellen, a dél-iraki Násziríjától 35 kilométerre északra. Ötezer amerikai tengerészgyalogosból álló erősítés érkezett a Násziríja elfoglalásáért harcoló csapatokhoz. Az amerikaiak által célba vett iraki parancsnokok között van Ali Haszan al-Madzsíd, "Vegyész Ali", Szaddám Huszein unokatestvére, akire az iraki elnök rábízta az egész dél-iraki front irányítását. Gúnynevét onnan kapta, hogy 1988-ban ő irányította az iraki kurdok ellen mérges gázzal elkövetett vegyi támadásokat. A tengerészgyalogosok harci gépekkel, helikopterekkel és harckocsikkal támadták Satrát - jelentette az egyik tengerészgyalogos-egységgel együtt utazó Sean Maguire Reuters-tudósító.
Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter mielőbbi távozást ajánlott a koalíciós erőknek, ha nem akarnak "egy nagy sivatagi temetőbe kerülni". Bagdadi sajtóértekezletén az iraki diplomácia vezetője gyarmatosítóknak nevezte a koalíciós erőket, amelyek "fel akarják darabolni Irakot". Az amerikai-brit erők, amelyek az oszd meg és uralkodj elv alapján állnak, "Irak szétbontásán, nem pedig az egységes Irak megőrzésén munkálkodnak" - mondta a miniszter, aki szerint az iraki nép "holokausztot készít elő" az amerikaiak és a britek számára. "Egyetlen hatalmas temetővé változtatjuk ezt a sivatagot az amerikai és a brit erők számára. ... Nem fognak ép bőrrel távozni hazánk földjéről. ... Minden nap csak mélyebbre süllyednek a vereség mocsarába, veszteségeik napról napra súlyosabbá válnak. Immár több mint ötezer arab önkéntes érkezett Irakba, hogy segítsen megvédeni az arabok és a muzulmánok becsületét" - mondta, ugyanakkor a Bagdadot nem támogató arab kormányzatokat azzal vádolta, hogy "tőrt döfnek Irak hátába". az Irak elleni amerikai agresszió mögött álló "fő felbujtónak" nevezte Izraelt, amely szerinte az "agresszió fő haszonélvezője is". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól