Az amerikai páncélosok hétfőn benyomultak az észak-iraki Tikrít város központjába. George Bush amerikai elnök vasárnap este felszólította Szíriát, hogy ne nyújtson menedéket a határon átszökő iraki vezetőknek és működjön együtt az Egyesült Államokkal. Bush sajtónyilatkozatában azzal is vádolta Szíriát, hogy vegyi fegyverei vannak. Jack Straw brit külügyminiszter ugyanakkor cáfolta, hogy Szíria lenne a következő ország, amely ellen a szövetségesek katonai akciót terveznek.

Az amerikai tengerészgyalogság harckocsijai és katonái hétfőn behatoltak az észak-iraki Tikrítbe, helyenként összecsaptak az iraki hatalomhoz hű erőkkel, majd ellenőrzésük alá vonták az egész várost - jelentette az al-Dzsazíra katari televízió helyszíni tudósítója. A katari amerikai parancsnokság szerint viszont az egész város még nincs az ellenőrzésük alatt. Az AFP szerint Tikrít bevételével a szövetségesek biztosítani tudják a szárazföldi összeköttetést az Észak-Irakban bevetett erőkkel. Robert Chute tiszthelyettes a tudósítónak elmondta, ha Tikrítet beveszik, az a háború végét fogja jelenteni. A mintegy 100 ezer lakosú Tikrít az utolsó nagyobb iraki város, amelyben a szövetségeseknek még jelentős iraki ellenállásra kell számítaniuk. Korábbi amerikai feltételezések szerint a hatalmától megfosztott iraki elnök számos híve menekült ide, s nem kizárt, hogy maga Szaddám Huszein is itt tartózkodik.
Az amerikai védelmi minisztérium legfrissebb, vasárnap este közzétett veszteségmérlege szerint 117 amerikai katona halt meg és négyszáz sebesült meg a március 20-án Irak ellen indított háború során. Korábban 115 halottról adtak számot, később viszont két, korábban eltűntként nyilvántartott katonát is az elesettek listájára vettek. A Pentagon legújabb statisztikája szerint már nincs amerikai hadifogoly Irakban, miután vasárnap hét hadifogoly is visszanyerte szabadságát. Három amerikai katonát változatlanul eltűntként tartanak nyilván.
George Bush amerikai elnök vasárnap este felszólította Szíriát, hogy ne nyújtson menedéket a határon átszökő iraki vezetőknek és működjön együtt az Egyesült Államokkal. Bush sajtónyilatkozatában azzal is vádolta Szíriát, hogy vegyi fegyverei vannak. Imad Musztafa, Szíria washingtoni nagykövetségének első beosztottja az NBC amerikai tv-csatornának nyilatkozva "dezinformációs kampánynak" minősítette az amerikai állításokat. A szíriai diplomata kijelentette, hogy országa területén nem tartózkodik senki a volt iraki vezetés tagjai közül, s felajánlotta: küldjenek nemzetközi megfigyelőket Szíriába ennek ellenőrzésére.
A brit külügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy Szíria lenne a következő ország, amely ellen a szövetségesek katonai akciót terveznek. Jack Straw, aki a Perzsa-öböl menti arab országokban tesz körutat a hét elején, a londoni rádiónak azt mondta: a brit kormány nem tud olyan tervekről, amelyek Szíria elleni fegyveres fellépésről szólnak.
Amerikai fogságban van Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök féltestvére, akit az elmúlt napokban kerítettek kézre a szíriai határ közelében. Amerikai források washingtoni idő szerint vasárnap éjjel újabb részleteket hoztak nyilvánosságra Vatban Ibrahim Haszan elfogásáról. Eszerint Szaddám Huszein féltestvérét "nem amerikai személyek" fogták el néhány nappal ezelőtt, s rögtön átadták őt az amerikai hadseregnek. Vatban Ibrahim Haszan Szaddám Huszein anyjának második házasságából született, s az elmúlt időszakban a bukott elnök tanácsadójaként szolgált. A források utaltak arra is: a Vatbantól kapott információk remény szerint segítik az Egyesült Államokat abban, hogy többet tudjon meg Szaddám Huszein családjáról. Vatban Ibrahim Haszan 1991-ben belügyminiszter lett, de 1995-ben menesztették őt a minisztérium éléről. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat