Tetszett a cikk?

Szaddám Huszein elnök hadserege Irak egész területén összeomlott, a nyugati koalíció ellen már csak külföldiek vívnak harcot - jelentette be hétfőn a brit miniszterelnök. Az amerikai csapatok ellenőrzésük alá vonták az utolsó iraki ellenállási központ, Tikrít belvárosát, s ez a legfontosabb katonai műveletek befejeződését jelenti - közölte a hadjáratot irányító amerikai központi parancsnokság szóvivője, Vincent Brooks tábornok. Az Egyesült Államok ugyanakkor azt fontolgatja, hogy politikai és gazdasági szankciókat vezet be Szíria ellen az országnak "az iraki konfliktusban tanúsított hozzáállása" miatt.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a szankciókra vonatkozó terveket bejelentve felszólította Damaszkuszt, hogy "a térségbeli új realitások fényében" vizsgálja felül eddigi politikáját, ne fogadja be a bukott iraki rezsim menekülő vezetőit, mondjon le tömegpusztító fegyverek (vegyi fegyverek) birtoklásáról és ne támogasson terrorista csoportokat. George Bush amerikai elnök vasárnap felszólította a damaszkuszi kormányt, hogy ne fogadja be az iraki rezsim menekülő tisztségviselőit. Bush azzal is vádolta Szíriát, hogy vegyi fegyverei vannak, Szíria azonban ezt cáfolja. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ugyancsak vasárnap figyelmeztette Szíriát, hogy "ne legyen háborús bűnösök és terroristák mentsvára", hétfőn pedig kijelentette: az Egyesült Államoknak tudomása van arról, hogy Szíriában az elmúlt 12-15 hónapban vegyi fegyverekkel hajtottak végre kísérleteket.
Az iraki háborúnak még nincs vége, de a Szaddám Huszein nevével fémjelzett rendszer kevesebb mint négy hét alatt eltűnt, és a választott új kormány az átmeneti adminisztráció felállítása után már egy évvel a helyén lehet - mondta ugyanakkor hétfőn a brit kormányfő, megerősítve, hogy nincs szó a háború kiterjesztéséről Szíria ellen. Blair kijelentette: a fegyveres konfliktus tényleges befejeződése után néhány héttel létre lehet hozni a széles alapokon nyugvó átmeneti iraki adminisztrációt, amely fokozatosan átveszi a kormányzati feladatokat. A kormányfő szerint az átmenet végén, az új alkotmány elfogadása után, választások útján létrejön a teljes jogú népképviseleti iraki kormány, s nem zárta ki, hogy ez már az átmeneti adminisztráció életre hívása után egy évvel megtörténhet.
Az elmúlt 24 órában a tikríti harcok jelentették az egyetlen, említésre méltó összecsapást Irakban, ám "ma reggel a támadók behatoltak Tikrítbe, s elfoglalták az ottani elnöki palotát" - közölte Vincent Brooks tábornok, hozzátéve, hogy a védők ellenállása a vártnál kisebb volt. Az amerikaiak Szaddám Huszein iraki elnök híveit keresve fésülik át Tikrítet, az utolsó olyan nagyvárost, amelyet eddig nem a szövetséges erők ellenőriztek.
Megfigyelők szerint a vártnál kisebb ellenállásban (az elnöki palotát például harc nélkül foglalták el az amerikaiak) szerepet játszott, hogy az elmúlt néhány napban sorozatos légitámadások érték a város védőit. Sok iraki gárdista fegyverét hátrahagyva elmenekült, s az amerikai tengerészgyalogosok csak kisebb ellenálló csoportokat találtak a városba való bevonuláskor. Az amerikaiak ellenőrző pontokat állítottak fel Tikríttől délre és nyugatra, hogy megakadályozzák az esetleg itt bujkáló iraki vezetők menekülését. Egy amerikai tengerészgyalogos tiszt szerint legalább 3000 amerikai katona van már a városban, s harckocsik, illetve katonai terepjárók járőröznek az utcákon.
Brit katonák első ízben iraki rendőrökkel együtt járőröztek Bászrában. Egy brit katonai szóvivő szerint már háromszáz rendőr jelentkezett szolgálatra Irak második legnagyobb városában. Középtávon alapvetően az iraki rendőrség fogja fenntartani a közrendet, s a brit katonaság csak akkor avatkozik majd be, ha a rendőrség ezt szükségesnek látja - adta hírül a BBC.
Amerikai katonák több ezer mikrofilmre és több száz írott dokumentumra bukkantak Bagdad központjában, a Szaddám Huszein idején kormányzó Baasz Párt vezetőinek két lakóépületében. Ez az AP jelentése szerint komoly hírszerzési sikert jelent, bár az arabul írott dokumentumok feldolgozása több hetet is igénybe vehet. Legújabb amerikai becslések szerint ugyanakkor nyolcvan, robbanóanyaggal "bélelt" mellény hiányzik abból a készletből, amelyet a napokban fedeztek fel amerikai katonák egy bagdadi iskolában. Ezeket a mellényeket öngyilkos merényletekre lehet felhasználni, s elképzelhető, hogy külföldi önkéntesek kezébe kerültek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!