Tetszett a cikk?

Zoran Zsivkovics szerb miniszterelnök szerint Szerbiában a jövő héten feloldják a rendkívüli állapotot, mert a büntetőjogi törvények minap történt megváltoztatása után a rendőrség a továbbiakban is eredményesen folytathatja a nyomozást a megyilkolt Zoran Gyingyics néhai miniszterelnök ügyében. Zsivkovics nem tartaná jónak az ország számára, ha előrehozott vagy rendkívüli parlamenti választást tartanának.

A kormányfő szerint világos, hogy ki és milyen személyes indokból gyilkolta meg Zoran Gyingyics miniszterelnököt, s azt is lehet tudni, hogy a merénylet mögött álló szervezetnek kik voltak a tagjai. Arra utaló jelek is vannak, hogy kik lehettek a "politikai sugalmazói" a merényletnek, de ezeket az információkat egyelőre még mindig nem lehet tényként kezelni - mondta Zsivkovics a belgrádi Blic című lapnak. Egyes szerbiai kormánypolitikusok közvetve Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfőt hozták kapcsolatba a merénylettel. Zsivkovics erről azt mondta, hogy "felelni fog tetteiért bármelyik pártnak az elnöke, amennyiben kiderül róla, hogy ihletője volt a merényletnek".
"Soha senki nem mondta, hogy Kostunicát is letartóztatják. De ha kiderül, hogy kapcsolatban állt bármelyik klán tagjával, s ezt bűncselekményre való felbujtásnak lehet értékelni, akkor őt is elfogják" - szögezte le Zsivkovics. Szerinte ez mindenkire egyformán vonatkozik, legyen az a köztársasági elnök, kormánytag, katonai vagy rendőri tisztségviselő. Senkit nem fognak azonban felelősségre vonni csak amiatt, hogy ismert valakit - mondta a kormányfő.
Gyingyics meggyilkolása óta a Demokrata Párt (DS) támogatottsága ugrásszerűen nőtt, jelenleg ez a párt a legerősebb politikai szervezet az országban, ezért a sajtóban sok találgatás látott napvilágot a parlamenti választás idő előtti kiírásáról, amit azonban a kormányfő ellenez. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!