Zoran Zsivkovics szerb miniszterelnök szerint Szerbiában a jövő héten feloldják a rendkívüli állapotot, mert a büntetőjogi törvények minap történt megváltoztatása után a rendőrség a továbbiakban is eredményesen folytathatja a nyomozást a megyilkolt Zoran Gyingyics néhai miniszterelnök ügyében. Zsivkovics nem tartaná jónak az ország számára, ha előrehozott vagy rendkívüli parlamenti választást tartanának.

A kormányfő szerint világos, hogy ki és milyen személyes indokból gyilkolta meg Zoran Gyingyics miniszterelnököt, s azt is lehet tudni, hogy a merénylet mögött álló szervezetnek kik voltak a tagjai. Arra utaló jelek is vannak, hogy kik lehettek a "politikai sugalmazói" a merényletnek, de ezeket az információkat egyelőre még mindig nem lehet tényként kezelni - mondta Zsivkovics a belgrádi Blic című lapnak. Egyes szerbiai kormánypolitikusok közvetve Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfőt hozták kapcsolatba a merénylettel. Zsivkovics erről azt mondta, hogy "felelni fog tetteiért bármelyik pártnak az elnöke, amennyiben kiderül róla, hogy ihletője volt a merényletnek".
"Soha senki nem mondta, hogy Kostunicát is letartóztatják. De ha kiderül, hogy kapcsolatban állt bármelyik klán tagjával, s ezt bűncselekményre való felbujtásnak lehet értékelni, akkor őt is elfogják" - szögezte le Zsivkovics. Szerinte ez mindenkire egyformán vonatkozik, legyen az a köztársasági elnök, kormánytag, katonai vagy rendőri tisztségviselő. Senkit nem fognak azonban felelősségre vonni csak amiatt, hogy ismert valakit - mondta a kormányfő.
Gyingyics meggyilkolása óta a Demokrata Párt (DS) támogatottsága ugrásszerűen nőtt, jelenleg ez a párt a legerősebb politikai szervezet az országban, ezért a sajtóban sok találgatás látott napvilágot a parlamenti választás idő előtti kiírásáról, amit azonban a kormányfő ellenez. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver