Tetszett a cikk?

A jövő hét végén megkezdődik a kormányalakítás Irakban, és néhány napon belül az ország északi részén is újraindítják a kőolaj- és földgáztermelést - jelentette ki Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornok, aki szerint "amilyen hamar csak lehetséges", valamennyi minisztérium élén iraki illetékes áll majd.

"Irakiak lesznek a kormányban, amelyet irakiak fognak irányítani" - mondta Garner, aki cáfolta, hogy az Egyesült Államok Ahmed Csalabit, az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetőjét látná szívesen az új iraki vezetés élén, s nagyon fontosnak nevezte, hogy az emberek, elsősorban a köztisztviselők mihamarabb ismét munkába álljanak. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el Bagdad önjelölt polgármesterét, Mohamed Mohszen al-Zubajdit, az INC alelnökét, és elmozdítják őt az iraki főváros éléről, ha az irakiak elutasítják személyét.
Dél-Irakhoz hasonlóan a következő egy-két napban újraindítják a kőolaj-és földgáztermelést Észak-Irakban is az ország belső szükségleteinek kielégítésére - jelentette be a nyugalmazott tábornok, akinek vezetésével az iraki újjáépítést irányító, amerikai vezetésű csoport a nap folyamán Bagdadban tárgyalásokat folytatott helyi vezetőkkel, szakemberekkel Irak jövőjének alakításáról. A dél-iraki olajmezőkről napi 175 ezer hordó olaj folyik a bászrai finomítóba és a város erőműveibe. A következő egy-két napban napi 60 ezer hordó olajat kezdenek kitermelni az északi mezőkön, és a térségben megkezdődik a földgáz kitermelése is, ami a bagdadi erőművek működtetéséhez nélkülözhetetlen - közölte Carl Strock tábornok, Garner munkatársa.
Garner szerint az Irakban folyó Egyesült Államok-ellenes tüntetésekről mögött a szomszédos Irán áll, de úgy vélte, "hamarosan alábbhagynak" a tiltakozó megmozdulások. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!