Tetszett a cikk?

A legnagyobb palesztin szervezet, a Jasszer Arafat elnök vezette Fatah mozgalom vezetése hétfőn úgy döntött, hogy támogatja a kijelölt miniszterelnök, Mahmúd Abbász kormánylistáját. A 85 tagú palesztin parlamentben a Fatahnak és támogatóinak 62 mandátumuk van, s az új kabinet jóváhagyásához - amelyről kedden szavaznak - 43 voks kell.

A mozgalom döntésével megnőtt az esélye annak, hogy Abbász kormánya megkapja a beiktatásához szükséges többséget, ám egyelőre kétséges, hogy az összes Fatah-képviselő tiszteletben tartja-e a szervezet vezetőinek utasítását: sokan ugyanis bírálják Abbászt, mondván, korrupcióval gyanúsított politikusokat is felvett a listájára.
Az már csak azért is fontos lenne, mert George Bush amerikai elnök az új palesztin kormány beiktatásához kötötte az új közel-keleti béketerv nyilvánosságra hozatalát. A béketerv - mint már kiszivárgott - egyebek közt azt ígéri, hogy a palesztinok három éven belül létrehozhatják saját államukat.
Eközben Arafat a Maariv című izraeli napilapnak adott interjújában jelezte: Abbász kinevezése ellenére nem áll szándékában háttérbe vonulni. Ő a palesztin nép megválasztott elnöke, s a következő hetekben is számos külföldi politikussal akar majd tárgyalni - hangoztatta Arafat, aki gyben azzal vádolta Ariel Saron izraeli miniszterelnököt, hogy nem elég kompromisszumkész, "nem hajlandó megfizetni a béke árát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!