Észak-Korea nukleáris és rakétafejlesztési programjának megoldására vonatkozó javaslattervezettel állt elő, cserében azonban jelentős engedményeket kért az Egyesült Államoktól - közölte hétfőn Colin Powell amerikai külügyminiszter. Az ázsiai ország a múlt héten ismerte el, hogy szemben a korábbiakban hangoztatottakkal, igenis rendelkezik atomfegyverekkel, ám Dél-Koreával a kérdésben nem hajlandóak egyeztetni.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Washington tanulmányozza a phenjani tervet, amelyet a múlt héten Pekingben folytatott amerikai-észak-koreai-kínai háromoldalú tárgyalásokon terjesztett elő a phenjani küldöttség. Amerikai kormányforrások a múlt héten jelezték: Észak-Korea a tárgyalásokon elismerte, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.
Az észak-koreai fél elismert több olyan dolgot, amelyről eddig hallgatott, és gyakorlatilag üzletet ajánlott, közölve, hogy mindezekről kész alkuba bocsátkozni az Egyesült Államokkal - mondta Powell, aki szerint Phenjan olyan tervet tett le az asztalra, amelyben megoldást kínál az észak-koreai atomprogrammal és a nukleáris rakétákkal kapcsolatos aggályokra, cserében azonban komoly elvárásai vannak. A Dzsungang Ilbo című dél-koreai újság közelebbről meg nem nevezett diplomáciai forrásokból hétfőn úgy értesült: Észak-Korea megnemtámadási szerződést, illetve gazdasági és politikai kapcsolataik normalizálását kérte az Egyesült Államoktól. George W. Bush amerikai elnök kormánya azonban kizárja a szabályos megnemtámadási szerződést, de elképzelhetőnek tartja "írásos biztonsági garanciák bizonyos formáját" - mutatott rá az AP amerikai hírügynökség.
Dzsong Szi Hjun, a két Korea egyesítési ügyeiben illetékes dél-koreai miniszter, a vasárnap Phenjanba utazott küldöttség vezetője még Szöulban elmondta, hogy az észak-koreai bejelentés fordulópont a feltételezett észak-koreai atomfegyverprogram miatt csaknem hét hónappal ezelőtt kirobbant válságban, és a helyzet ezáltal sokkal bonyolultabb lett. Ha igaz az állítás, akkor Észak-Korea megsértette a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről 1991-ben kiadott észak- és dél-koreai közös nyilatkozatot, és akkor az ügy semmiképp sem csak az Egyesült Államokra tartozik Észak-Koreán kívül - jelentette ki Dzsong. Phenjan ugyanakkor elutasít mindenfajta dél-koreai beavatkozást az atomprogramja felújítása miatt kialakult válságba, amely értékelése szerint hangsúlyozottan kétoldalú viszály az Egyesült Államok és Észak-Korea között. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

NYT: A köztévében galambokról beszélnek, miközben az épületben éppen képviselők tiltakoznak

NYT: A köztévében galambokról beszélnek, miközben az épületben éppen képviselők tiltakoznak

Curtis állami gondozott és fogyatékkal élő gyerekeknek okozott csalódást

Curtis állami gondozott és fogyatékkal élő gyerekeknek okozott csalódást

Azonnal kivonulhatnak az amerikaiak Szíriából

Azonnal kivonulhatnak az amerikaiak Szíriából

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről