Tetszett a cikk?

Zendülés robbant ki Kína északi részén azt követően, hogy egy település lakosai megtudták: a hatóságok atípusos tüdőgyulladás-gyanús (SARS) embereket kívánnak elhelyezni a helyi iskolában. A közel kétezer feldühödött ember felgyújtotta az épületet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Vietnamban, Szingapúrban, Hongkongban és Kanadában tetőzött a járvány, Kínában azonban még gyorsuló üzemben terjed a betegség.

A zendülés a fővárostól, Pekingtől 70 kilométerre fekvő Teincsin (Tianjin) körzetben lévő Csakukang (Chagugang) településen történt. A település vezetője hiába próbálta érvekkel meggyőzni az embereket, azok - a betegségtől való félelmükben - inkább felgyújtották az iskolát, ami immáron használhatatlanná vált. A közel kétezres tömeg ezt követően a helyi önkormányzathoz vonult, s azt is feldúlta. Felborították az épület közelében álló gépkocsikat, feltörték az épületben az ajtókat, összezúzták az ablaktáblákat és mindent, ami az útjukba került - közölte egy magát megnevezni nem kívánó helyi illetékes. A hadsereg és a készültségi rendőrség érkezésekor a tiltakozók távoztak a helyszínről. Az AFP tudósítása szerint 30-40 személy vett részt aktívan a rombolásban, míg a tömeg csupán buzdította őket.
Kínában a SARS miatt hétfőn két tőzsde, a sanghaji és a sencseni felügyelete is elrendelte: az intézményeket a szokásos kereskedőkön kívül senki nem látogathatja és a különböző befektetők nevében eljáró kereskedőknek nem ajánlják az érintkezést, külön csoportokat képezve vehetnek részt az üzletelésben. A nagy ázsiai ország egyik légitársasága, a China Eastern Airlines közölte, hogy egyelőre elhalasztja 12 utasszállító repülőgép beszerzését - az erre az évre tervezett 18-ból -, mert a SARS járvány jelentősen rontott üzletén.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Vietnamban, Szingapúrban, Hongkongban és Kanadában tetőzött az atípusos tüdőgyulladás-járvány, Kínában azonban még gyorsuló üzemben terjed a betegség. A kínai egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy újabb 8 ember halt meg atípusos tüdőgyulladásban (SARS), és további 203 kapta el a fertőzést. Ezzel a SARS már 139 halálos áldozatot szedett Kínában, s a fertőzöttek száma 3106-ra emelkedett. Az új megbetegedések csaknem fele Pekingben történt, ahol immár 59 ember halt meg a kór következtében.
Tajvan kormánya hétfőn egy közel másfél milliárd amerikai dollár értékű programot hagyott jóvá a SARS vírusa elleni harcra. A pénz kétharmadát kötvénykibocsátással teremtenék elő, amennyiben az ország törvényhozása is jóváhagyja. Tajvan tőzsdéje hétfőn fél éves mélypontra került, a tajvani dollár árfolyama pedig ugyancsak fél éves mélypontot ért el az amerikai dollárral szemben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!