Tetszett a cikk?

Feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter. Rasid a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt. Közben a Pentagon nyilvánosságra hozott egy összesítést az iraki háború amerikai veszteségeiről: eszerint 137 amerikai katona vesztette életét a hadműveletekben.

Amir Mohamed Rasid ex-miniszter hétfőn önként jelentkezett az amerikai hadseregnél. Rasid 1995-től volt tagja a kormánynak. Miniszteri kinevezése előtt ő vezette a hadiipari bizottságot, valamint részt vett a rakétafejlesztési programban is. Felesége, Rihab Taba volt a felelőse az iraki biológiai fegyverkezési programnak. Rasid a tizennegyedik a legfontosabb iraki vezetők között, akik már az amerikai-brit koalíció fogságában vannak. Közülük öten miniszterek, a többiek Szaddám Huszein tanácsadói, illetve a legfelsőbb katonai vezetés tagjai voltak.
Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott összesítése szerint 137 amerikai katona vesztette életét az Irak elleni háborúban. A legfrissebb adatok szerint 114 amerikai katona a harci cselekményekben - ellenséges vagy a baráti tűzben -, míg 23 balesetben halt meg. A harcokban 495 amerikai harcos sebesült meg, és 66 egyéb eseményekben. A Pentagon eltűnt, illetve hadifogoly amerikait nem tart nyilván. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!