Tetszett a cikk?

Tom Lantos demokrata párti amerikai képviselő szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kész tárgyalásokat kezdeményezni Ariel Saron izraeli kormányfővel. Közben egy vezető izraeli diplomata a szíriai rendszerváltást szorgalmazta. A palesztin parlament ma szavaz az új kormány beiktatásáról.

A szíriai elnök üzenetéről Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja számolt be, miután szombaton Damaszkuszban tett látogatást. Bassár el-Aszad a demokrata párti Lantost kérte fel arra, hogy üzenetét adja át az izraeli vezetőnek. A magyar származású politikus az üzenet további részleteiről nem adott felvilágosítást - jelentette az AFP.
Közben egy vezető izraeli diplomata hétfőn kijelentette: Irak után a szomszédos országokban is eljött az ideje a rendszerváltásnak. Daniel Ajalon washingtoni nagykövet szerint Szaddám Huszein legyőzését követően "további lépésekre van szükség". A diplomata úgy véli, az irakiakhoz fogható méretű fenyegetést jelent a térségben Szíria és Irán. Ajalon ugyanakkor nem szorgalmazza e két ország megtámadását, ám szerinte politikai nyomással és hatékony gazdasági szankciókkal "delegitimálni" lehetne a teheráni rendszert.
Hétfőn a legnagyobb palesztin szervezet, a Jasszer Arafat vezette Fatah-mozgalom úgy döntött, hogy támogatja a kijelölt miniszterelnök, Mahmud Abbasz kormánylistáját. A 85 tagú palesztin parlament ma szavaz a kormány beiktatásáról. A szavazás döntő jelentőségű az izrael-palesztin viszony alakulásának szempontjából, mivel George W. Bush amerikai elnök az új palesztin kormány beiktatásához kötötte az új közel-keleti béketerv nyilvánosságra hozatalát. A palesztin parlamentben a Fatahnak és támogatóinak 62 mandátumuk van, az új kormány beiktatásához pedig 43 szavazat szükséges; ellenben nem biztos, hogy valamennyi Fatah-képviselő a szervezet vezetőinek utasítása alapján szavaz majd. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!