Tom Lantos demokrata párti amerikai képviselő szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kész tárgyalásokat kezdeményezni Ariel Saron izraeli kormányfővel. Közben egy vezető izraeli diplomata a szíriai rendszerváltást szorgalmazta. A palesztin parlament ma szavaz az új kormány beiktatásáról.

A szíriai elnök üzenetéről Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja számolt be, miután szombaton Damaszkuszban tett látogatást. Bassár el-Aszad a demokrata párti Lantost kérte fel arra, hogy üzenetét adja át az izraeli vezetőnek. A magyar származású politikus az üzenet további részleteiről nem adott felvilágosítást - jelentette az AFP.
Közben egy vezető izraeli diplomata hétfőn kijelentette: Irak után a szomszédos országokban is eljött az ideje a rendszerváltásnak. Daniel Ajalon washingtoni nagykövet szerint Szaddám Huszein legyőzését követően "további lépésekre van szükség". A diplomata úgy véli, az irakiakhoz fogható méretű fenyegetést jelent a térségben Szíria és Irán. Ajalon ugyanakkor nem szorgalmazza e két ország megtámadását, ám szerinte politikai nyomással és hatékony gazdasági szankciókkal "delegitimálni" lehetne a teheráni rendszert.
Hétfőn a legnagyobb palesztin szervezet, a Jasszer Arafat vezette Fatah-mozgalom úgy döntött, hogy támogatja a kijelölt miniszterelnök, Mahmud Abbasz kormánylistáját. A 85 tagú palesztin parlament ma szavaz a kormány beiktatásáról. A szavazás döntő jelentőségű az izrael-palesztin viszony alakulásának szempontjából, mivel George W. Bush amerikai elnök az új palesztin kormány beiktatásához kötötte az új közel-keleti béketerv nyilvánosságra hozatalát. A palesztin parlamentben a Fatahnak és támogatóinak 62 mandátumuk van, az új kormány beiktatásához pedig 43 szavazat szükséges; ellenben nem biztos, hogy valamennyi Fatah-képviselő a szervezet vezetőinek utasítása alapján szavaz majd. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re