Amerikai katonák legalább 13 iraki tüntetőt agyonlőttek hétfő éjszaka a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Fallúdzsában. Egy helybéli szunnita pap szerint a demonstrálók fegyvertelenek voltak. Közben hétfőn feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter, aki a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt.

Kamal Saker Mahmud szunnita muzulmán pap szerint a fegyvertelen tüntetők hétfő este egy amerikai katonák által elfoglalt helyi iskolához vonultak. Az ott tartózkodó fegyvereseket felszólították, hogy távozzanak, mert ők szeretnék használni az épületet. Válaszul a katonák - a pap szerint - tüzet nyitottak a megmozdulás mintegy 200 résztvevőjére.
A halottak számáról nincs pontos adat: egyes források 13, más ok 17 áldozatról számoltak be. A Reuters szerint több tucatnyian megsebesültek. Az al-Dzsázíra úgy értesült, hogy az amerikaiak elleni tüntetésre hétfő este a helyi imámok buzdították az irakiakat.
Arnold Bray, a 82. légi szállítású hadosztály ezredese viszont arról számolt be, hogy az esti órákban 5-20 éves, géppisztolyokkal felfegyverzett fiatalok tüntettek az iskolánál, és rálőttek az amerikaiakra. A katonatiszt szerint az amerikaiak viszonozták a tüzet, és hét tüntetőt eltaláltak lövedékeikkel. Bray nem erősítette meg az iraki halálos áldozatokról szóló értesülést. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a katonák önvédelemből nyitottak tüzet.
Közben hétfőn feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter, aki a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt. Rasid 1995-től volt tagja a kormánynak, miniszteri kinevezése előtt ő vezette a hadiipari bizottságot, valamint részt vett a rakétafejlesztési programban is. Felesége, Rihab Taba volt a felelőse az iraki biológiai fegyverkezési programnak. Rasid a tizennegyedik a legfontosabb iraki vezetők között, akik már az amerikai-brit koalíció fogságában vannak. Közülük öten miniszterek, a többiek Szaddám Huszein tanácsadói, illetve a legfelsőbb katonai vezetés tagjai voltak

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után