Tetszett a cikk?

Amerikai katonák legalább 13 iraki tüntetőt agyonlőttek hétfő éjszaka a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Fallúdzsában. Egy helybéli szunnita pap szerint a demonstrálók fegyvertelenek voltak. Közben hétfőn feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter, aki a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt.

Kamal Saker Mahmud szunnita muzulmán pap szerint a fegyvertelen tüntetők hétfő este egy amerikai katonák által elfoglalt helyi iskolához vonultak. Az ott tartózkodó fegyvereseket felszólították, hogy távozzanak, mert ők szeretnék használni az épületet. Válaszul a katonák - a pap szerint - tüzet nyitottak a megmozdulás mintegy 200 résztvevőjére.
A halottak számáról nincs pontos adat: egyes források 13, más ok 17 áldozatról számoltak be. A Reuters szerint több tucatnyian megsebesültek. Az al-Dzsázíra úgy értesült, hogy az amerikaiak elleni tüntetésre hétfő este a helyi imámok buzdították az irakiakat.
Arnold Bray, a 82. légi szállítású hadosztály ezredese viszont arról számolt be, hogy az esti órákban 5-20 éves, géppisztolyokkal felfegyverzett fiatalok tüntettek az iskolánál, és rálőttek az amerikaiakra. A katonatiszt szerint az amerikaiak viszonozták a tüzet, és hét tüntetőt eltaláltak lövedékeikkel. Bray nem erősítette meg az iraki halálos áldozatokról szóló értesülést. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a katonák önvédelemből nyitottak tüzet.
Közben hétfőn feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter, aki a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt. Rasid 1995-től volt tagja a kormánynak, miniszteri kinevezése előtt ő vezette a hadiipari bizottságot, valamint részt vett a rakétafejlesztési programban is. Felesége, Rihab Taba volt a felelőse az iraki biológiai fegyverkezési programnak. Rasid a tizennegyedik a legfontosabb iraki vezetők között, akik már az amerikai-brit koalíció fogságában vannak. Közülük öten miniszterek, a többiek Szaddám Huszein tanácsadói, illetve a legfelsőbb katonai vezetés tagjai voltak

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!